Merüljön el a szobrok monumentális világában, és ismerje meg a világ három legnagyobb szobrát.

A szobrászat, mint művészet, évezredek óta kíséri az emberiséget. A nagy szobrok emelése nem csak a művészet iránti szenvedélyt tükrözi, hanem az emlékezet és a történelem megtartásának vágyát is. Az elmúlt évtizedekben a szobrok méretei szó szerint az égig emelkedtek. Míg sokan a New York-i Szabadság-szoborban látják a monumentalitás csúcspontját, vannak olyan szobrok a világon, amelyek még ezt is felülmúlják.

Laykyun Sekkya, Mianmar

Ez a hatalmas Buddha-szobor Mianmarban, Monywa város közelében található, és elképesztő, 116 méter magas. Az építését 1996-ban kezdték el és 2008-ig tartott, amit csak a helyi emberek adományainak köszönhetően tudtak megvalósítani. Ha bemegy a szobor belsejébe, több emeleten keresztül láthat képeket és kiemelkedő mintákat a falból, amik Buddha tanításait mutatják be.

Tavaszi Buddha templom, Kína

A Tavaszi Buddha templom szobra Kína Honan tartományában, Csaocunnál található. A szobor maga 128 méter magas, de ha hozzáadjuk az alatta lévő 25 méteres lótusztrónt, akkor még lenyűgözőbb magasságot ér el. A Buddhát ábrázoló szobor 1997 és 2008 között épült.

Az egység szobra, India

India büszkesége, az Egység szobra a Narmada folyó partján magasodik fel, és 183 méter magas. A szobor Vallabhbhai Patelről, India első miniszterelnök-helyetteséről és belügyminiszteréről készült, aki Mahatma Gandhi mellett harcolt az indiai függetlenségért. Az építés 2013-ban kezdődött, míg a szobor felavatása 2018-ban volt.

A három említett szobor nem csak méreteivel hívja fel magára a figyelmet, hanem a mögöttük rejlő történetekkel és kultúrákkal is. Ezek a szobrok hírnökök, amelyek átadják az elkövetkező nemzedékeknek azokat az értékeket és történelmi pillanatokat, amelyek meghatározták nemzeteiket.

(Borítókép: A Világ 3 legnagyobb szobrának a fotója. Illusztráció: YouTube)