A kis méretű kutyák tovább élnek – szól az általános mondás, és mint az egy nem régi magyar kutatásból kiderült, a méretükből nemcsak az élethosszra, hanem a mentális és fizikális leépülés kezdetére is következtetni lehet.

Sokan hisszük, hogy megfelelő gondozással, folyamatos képzésekkel és feladatokkal minél tovább fiatalon és frissen tarthatjuk a kutyánkat. Az ELTE Etológiai Tanszékének friss kutatása szerint azonban mindettől függetlenül a házi kedvencünk mérete nagyban befolyásolja azt, hogy mikor indul el és milyen ütemben zajlik nála az öregedés folyamata, mind fizikálisan, mind mentálisan.

„Az óriási, 30 kilogramm fölötti állatoknál két-három évvel korábban indul be az öregedéssel járó viselkedésváltozás, viszont ennek sebessége lassabb, mint a kistermetű állatoknál" – mutatott rá Turcsán Borbála posztdoktori kutató az InfoRádióban. Hozzátette, hogy bár előbb indul be a folyamat a nagyobb méretű kutyáknál, a kognitív hanyatlás esetükben nem lesz akkora mértékű, mint a kisebbeknél. Sőt mi több, a legnagyobb testű kutyák között kell keresni a leglassabban öregedő fajtákat, ám ezzel szemben ők élnek a legrövidebb ideig.

Mindez úgy fogalmazható meg a legegyszerűbben, hogy a kisebb termetű kutyák később kezdenek el öregedni, ám a leépülés folyamata gyorsabb, az élettartamuk viszont hosszabb. Ezzel szemben a nagyobb társaik előbb kezdenek öregedni, és bár a folyamat lassabb, előbb halnak.

„Nem tud az ember mindenképpen jól járni, nem tud egyszerre minőséget és mennyiséget nyerni. Azok a kutyák, amelyek lényegében életük végéig megőrzik a szellemi egészségüket, fizikailag hamar tönkremennek, de amelyek fizikailag sokáig bírják, szellemileg, mentálisan kezdenek leépülni” – magyarázta Turcsán Borbála. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a méret csupán a 6 kilónál kisebb és a 40 kilónál nagyobb kutyáknál játszott szerepet a viselkedéses öregedés kezdetében és gyorsaságában. 10 és 30 kiló között az eredmények szerint nincs eltérés az öregedési folyamatokban.

Az állatvédelem legégetőbb kérdéseit vitatják meg szakértők társkiadványunk, Az én kutyám által rendezett DOGZ konferencián, október 28-án. Az Indamedia támogatásával létrejövő rendezvény kiváló lehetőség arra, hogy kutyás szakemberek, tenyésztők és érdeklődő kutyatartók meghallgathassák egymás véleményét a legfontosabb kérdésekről, aktuális információkat gyűjtsenek, és személyes ismeretségekre tegyenek szert. 3 kiemelt témakör 3 szekcióban, több mint 40 kutyás szakember szereplésével. Ha érdekli a konferencia, ide kattintva megtekintheti a programot, és tud jegyet vásárolni

(Borítókép: Férfi kutyával. Illusztráció: Getty Images)