Legyünk étteremben, vagy vegyük igénybe egy fodrász. kozmetikus vagy benzinkutas szolgáltatását, szinte minden alkalommal a zsebünkbe nyúlunk, hogy a számla végösszegét megtoldjuk egy kis plusszal. A borravalót azonban nem minden országban értékelik, míg egyes helyeken kizárólag minőségi kiszolgálás után szokás adni. Cikkünkben most megmutatjuk, hogy mely országban mi a módi, illetve mire érdemes figyelni idehaza.

A borravaló eredete kapcsán az egyik népszerű elképzelés, hogy az ókori Rómából származik, ahol a gazdagabb vendégek jótékonykodás gyanánt pénzt adományoztak az éttermek szegényebb dolgozóinak. Más elméletek szerint az angol kocsmárosokhoz köthető az úgynevezett „borral a lámpa alatt” elv, amikor a vendégek egy kis pénzzel próbálták lekenyerezni a csapost, hogy még ne dobja ki őket. Bárhogy is történt, a jattolás mára az egész világon elterjedt, ám a gyakorlata országonként eltérő lehet.

Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államokban a borravaló szinte mindenhol elterjedt. Mértéke általában 15-20 százalék.

Nagy-Britannia

A szigetországban általában a jó kiszolgálásért jár csak borravaló. Nincsen általánosan meghatározott, illetve elfogadott aránya, de nagyjából 10 százalék körül szokott lenni.

Japán

Japánban a borravaló hagyományosan nem elfogadott, néha akár sértésnek is vehetik. A jó szolgáltatásért cserébe a vendéglátók és a szolgáltatók tiszteletet és udvariasságot várnak. 

Franciaország

A franciáknál a szervizdíjat általában „service compris” (a szervizdíjat tartalmazza) jelöléssel eleve hozzáadják az éttermi számlához.

Magyar hagyomány

A jattolás hazánkban is hosszú hagyományra tekint vissza, a gyakorlata pedig hasonló a legtöbb európai országéhoz. Mértéke általában 10-15 százalék, ám ennél magasabb is lehet, ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással vagy egy elegánsabb, drágább étteremben étkezünk. Ugyanígy teljesen el is hagyható, ha nem vagyunk megelégedve sem az étel vagy szolgáltatás, sem pedig a kiszolgáló személyzet munkájának minőségével. Alapvetően az étterem típusa és az ételek ára is befolyásolhatják a borravaló mértékét. 

A magyarokra korábban jellemző érdekes hagyomány volt, hogy a vendég sok esetben a szalvéta alá rejtette a borravalót, hogy az meglepetésként érje a felszolgálót.

Ma már közvetlenül a kiszolgáló személyzet kezébe nyújtjuk a készpénzt, rajta hagyjuk a kihelyezett tálcán, vagy a terminálon állítjuk be a kívánt százalékot. Érdemes ugyanakkor arra is figyelnünk, hogy a szakági fogalmak szerint a szervizdíj nem azonos a borravalóval. A számlán előbbit szokás feltüntetni abban az esetben, ha az éttermi dolgozók fizetését az adott vendéglátóhely kizárólag a kötelezően felszámolt szervizdíjból finanszírozza. A jattolás ellenben a vendég elégedettségén múlik és a kiszolgálót támogatja vele annak fizetésén túl. Manapság sok esetben keverik a fogalmakat maguk a vendéglátóhelyen dolgozók is, így ha a számlán felszámolt szervizdíjat látunk, érdemes megérdeklődnünk, hogy adott esetben egyenértékű-e a borravalóval, és ha nem, akkor a szervizdíjon felüli jattot megkapja-e a dolgozó.

(Borítókép: A számla összegének és a borravalónak az átnyújtása. Illusztráció: Getty Images)