Egy 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér döntött elképesztő rekordot.

„Hatalmas boldogsággal osztjuk meg a hírt, hogy a legismertebb nemzetközi borszakíró, James Suckling rendkívül magas, 98 ponttal jutalmazta a 2018-as évjáratú AGAPÉ Nagy-Eged-hegy dűlő Egri Bikavér borunkat” – jelentette be honlapján a St. Andrea Szőlőbirtok.

Korábban még soha egy magyar száraz vörösbor sem ért el ennyi pontot.

A szakértő, James Suckling minden évben több ezer tételt kóstol, amelyeket egy 100 pontos skálán értékel. A 98 pont azt jelenti, hogy a magyar bor a legszűkebb elithez tartozik és világklasszis minőséget szolgáltat.

Ez a fantasztikus vörösbor pirosbogyós gyümölcsökkel és virágokkal (rózsa, hibiszkusz) nyit. Zúzott kő és tűzkő. Kagyló, végül gránit. Közepes-nagy test, extrém finom tanninok, amik végig kísérik a kortyot. Ásványosság és mélység. Elgondolkodtató, meditálásra késztető bor. Világklasszis. 2027 után lesz a csúcson”

– olvasható a kostolójegyzetben.

A pontozó, James Suckling egy amerikai bor- és szivarkritikus és a világ egyik legismertebb, vezető borbírálója. A Vince hívja fel a figyelmet arra, hogy a szakíró 1981-től kezdve három évtizedig volt a Wine Spectator újság csapatának tagja is.

Suckling 98 pontja nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő szakmai elismerés, ahogy a szakíró fogalmaz, a St. Andrea Szőlőbirtok Agapéja a világ legjobb vörösboraihoz hasonlítható”

– írta a pincészet.

(Vince)

(Borítókép: Vörösbor. Fotó: GettyImages)