A világ körülbelül 70 országában szokás az óraátállítás, a Föld lakosságának megközelítőleg negyedét érinti. Múlthét vasárnap álltunk át a téli időszámításra hazánkban, amelynek azért pozitív hozadéka is van.

Régen az óra állásához kötötték a közvilágítást, ám ezek már automatikusan a sötétedéshez igazodva kapcsolódnak fel a lámpák, így ez nem jelent jelentős megtakarítást. Ezzel együtt is van viszont számszerűsíthető következménye. A Belfasti Queen’s University professzora kiszámította, hogy a háztartási fogyasztók évente több mint 400 fontot (több mint 175 ezer Ft) takaríthatnak meg villanyszámlájukból. Ha októberben lemondunk a nyári időszámításról, energiát takarítunk meg, csökkentjük a számláinkat és a szén-dioxid-kibocsátást is. 

Ami Magyarországot illeti:

egy 2017-es mérés is azt mondja, hogy az egész éves átállításnak köszönhetően 120 gigawattórával (GWh) kevesebb áramot fogyasztunk, ami körülbelül 6 milliárd forint megtakarítást jelent.

A nyári időszámításra majd márciusban fogunk visszaállni, amikor 2-ről 3-ra kell átállítani az órát. Addig is a téli időszámítás alatt reggel 7 és este 10 óra között kevesebbet kell használni a világítást. Egy korábbi cikkünkben azt is összeszedtük, hogy mit érdemes tenni annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat az óraátállítás kellemetlen következményeitől. 

(Borítókép: Vekker. Illusztráció: Catherine Lane/Getty)