Alább összeszedtük azokat a legendás rockbandákat, akik immár évtizedek óta aktívak a zenei palettán, és továbbra is meghatározó tagjai a nemzetközi zenei életnek. Nélkülük a zenevilág nem lenne ugyanaz!

1. AC/DC

Az ausztrál hard rockegyüttes 1973-ban indult útjára Sydneyben, és a mai napig aktívan tevékenykednek. Első kiemelkedő formációjuk öt fővel lett világhírű: Bon Scott érdes hangú énekessel, Malcolm Young ritmusgitárossal, testvérével, Angus Young szólógitárossal, Phil Rudd dobossal és Mark Evans basszusgitárossal. 1980-ban, Bon Scott halála után Brian Johnson vált a zenekar énekesévé, aki hasonlóan érces, rekedtes hangot adott a következő albumokhoz. 

2. The Rolling Stones

A Rolling Stones ma a világ egyik legrégebben működő rockzenekara. A klasszikus rock, a blues és a beatzene egyik legkimagaslóbb angol rockegyüttesét alapította 1962-ben, Londonban Mick Jagger énekes és Keith Richards gitáros, akikhez később csatlakozott Charlie Watts dobos is. Több tagcserélés történt a zenekar élete során, de az említett három zenész mindvégig a csapat tagja volt. A mai napig aktívak és turnéik is vannak, annak ellenére, hogy Jagger már elmúlt 80 éves.

3. Metallica

Az 1980-90-es évek heavy metal korszakának legmeghatározóbb együttesét 1981-ben, Los Angelesben alapította James Hetfield frontember és gitáros, illetve Lars Ulrich dobos, majd a későbbi években csatlakozott hozzájuk Cliff Burton basszusgitáros és Kirk Hammett szólógitáros. A trash metal alapjait ők fektették le, a mai napig aktívan turnéznak és koncerteznek. 

4. Guns N’ Roses

A Los Angelesben alakult amerikai  hard rock együttes alapjait Axl Rose énekes-frontember és Izzy Stradlin gitáros tette le 1985-ben. Sok tagcserélődés után a klasszikus felállásban a két alapító mellé csatlakozott még az azóta világhírűvé váló Slash is.

5. Aerosmith

Az együttes 1970-ben alakult Bostonban, miután Steven Tyler énekes csatlakozott a Jam Band két tagjához, Tom Hamilton basszusgitároshoz és Joe Perry gitároshoz. A sok stílusváltás ellenére is meg tudták őrizni sajátos arculatukat és a mai napig milliók rajonganak értük.

+1 KISS

A Kiss-t 1973 januárjában alapította Paul Stanley és Gene Simmons New Yorkban.  Az együttes a mai napig sikeresen és aktívan működik, miközben már csak a két frontember, Paul Stanley és Gene Simmons maradt meg eredeti tagként. A banda egyedisége többek között megszokott arcfestésük, fellépőruháik, valamint showszerű koncertjeiknek köszönhető. Stanley 71, míg Simmons 74 éves, így nem csoda, hogy jelenleg is búcsúturnén vannak, amely 2019 óta zajlik, vége pedig 2024-ben lehet. Magyarországtól a Papp László Sportarénában búcsúztak tavaly.

(Borítókép: A Kiss-együttes alapítói: Paul Stanley és Gene Simmons koncert közben. Fotó: picture alliance/Getty)