Kutyaéttermet nyitott a világon talán elsőként Marco Turano olasz üzletember és két partnere. A Róma északi részén, a Ponte Milvio kerületben található speciális étkezde alig két hete fogadja négylábú vendégeit, akiknek a gazdái különböző, minőségi alapanyagokból készült fogások közül választhatnak a számukra.

Rendhagyó étterem nyílt október utolsó hetén Olaszország fővárosában: az állatok szaglására vonatkozó kifejezés, a Fiuto névre keresztelt étkezdében elsősorban kutyákat várnak.

„Az ötletet a barátnőm, Noemi kutyák iránti szenvedélye, valamint az én passzióm, az éttermek szeretete adta” – kezdte a The Guardiannek a 33 éves Marco Turano, aki korábban a Trastevere kerületben menedzselt egy éttermet. „Arra gondoltunk, miért ne ötvözzük kettőnk szenvedélyét? Tanácsot kértünk szakértőktől, köztük étterem-tulajdonosoktól, állatorvosoktól és kutyadietetikusoktól. Semmit nem hagytunk a véletlenre” – árulta el a Fiuto résztulajdonosa. A speciális étterem fogásait elsőként Turano és barátnője Jack Russell-terrierje, Nela kóstolhatta végig. Az ínycsiklandó ételek Luca Grammatico séf munkáját dicsérik.

Csak a legjobb minőségű alapanyagokat és termékeket használjuk. Szeretnénk biztosítani, hogy az itt étkező kutyák ugyanolyan jót egyenek, mint a gazdáik

– mutatott rá Turano. Az étteremben természetesen embereket is kiszolgálnak, a számukra készült ételek természetesen külön konyhában készülnek. A kutyáknak összeállított menün ugyanakkor ugyanolyan jó minőségű fogások szerepelnek. A gazdik többek között különböző főételek, cukkinimártással tálalt csirke- és zöldségfalatkák, poke bowlok és desszertek közül válogathatnak a kedvenceik számára. A négylábú barátok „aperitifként” mentes ásványvizet kapnak.

A fogások prezentálása is kifejezetten fontos

– mondta a tálalásról Marco Turano. Az étteremben foglalás útján fogadják a vendégeket, illetve olyan események helyszínéül is szolgálnak, mint a kis kedvencek születésnapi zsúrja. Tematikus esteket is tartanak a különböző ünnepek, mint például Halloween alkalmával. A kutya nélkül érkezők is kapnak asztalt, ám őket egy másik teremben ültetik le.

(Borítókép: Kutya egy étteremben. Illusztráció: Getty Images)