Floridában létrehoztak egy települést kifejezetten szexuális bűnelkövetők számára, hogy elszigetelten élhessenek ott.

Miracle Village – amelynek hivatalos neve 2014 óta City of Refuge, azaz Menedék Város – egy kis település, amely körülbelül 5 kilométerre keletre fekszik a floridai Pahokee városától.

Ezt a közösséget kifejezetten regisztrált szexuális bűnelkövetők számára hozták létre, hogy elszigetelten élhessenek anélkül, hogy megszegnék a szexuális bűnelkövetők lakhelyére vonatkozó korlátozásokat.

Erre azért van szükség, mert az Egyesült Államokon belül Floridában vannak érvényben a legszigorúbb törvények a szexuális bűnelkövetőkkel szemben. A Noizz felhívja a figyelmet a Jessica Törvényre, ami legalább 25 éves börtönbüntetést ír elő azon bűnelkövetők számára, akik 12 év alatti gyermekek ellen követtek el szexuális bűncselekményeket, és életük végéig GPS követéssel kell élniük a börtönből való szabadulás után.

Ezen túl a regisztrált bűnelkövetők nem költözhetnek 1000 lábnál, azaz nagyjából 300 méternél közelebb iskolákhoz, napközikhez, parkokhoz vagy játszóterekhez és más olyan helyekhez, ahol megfordulhatnak gyermekek, mint például az uszodák, buszmegállók vagy könyvtárak.

Ezeken felül Florida állam törvénykezési osztályának számon kell tartania a szexuális bűnelkövetők tartózkodását és személyleírását is.

A közösség a megye egyik legelhagyatottabb és legszegényebb részén helyezkedik el. A településen 54 ikerház és hat családi ház található. 2018-as adatok szerint Miracle Village lakossága körülbelül 200 fő volt, amivel a regisztrált szexuális bűnelkövetők legnagyobb közösségét jelenti az Egyesült Államokban. A település honlapja szerint azonban erőszakos vagy visszaeső bűnözőket nem fogadnak be.

A szomszédos Pahokee lakosai azonban nem örülnek a szomszédságnak és nem teljesen érzik magukat biztonságban, ugyanis a két település között nagyjából 6 percnyi távolság van autóval, így a Miracle Village lakói gyakran átjárnak. Pahokee lakói arról számoltak be, hogy a regisztrált bűnözőkkel gyakran összefutnak az utcákon, általában többen mennek át egyszerre – meglátásuk szerint azért, hogy meg tudják védeni egymást, ha valaki felismerné és megtámadná őket. Erre azért van esély, mert Pahokee lakóit szórólapokkal értesítik arról, hogy ki költözött be újonnan a Menedék Városba.

Tyler Oliveira youtuber nyáron látogatta meg a két helyet, hogy első kézből tudja meg a lakosok történeteit és véleményüket. A videó tanulsága szerint sok helyi lakos félti a gyermekeit a szomszédság miatt.

A videóból az is kiderül, hogy Miracle Village-ben a lakosságnak csak 80 százaléka bűnelkövető, ugyanis bárki más is szabadon beköltözhet a közösségbe, így akadnak olyanok, akik már azelőtt is ott éltek, hogy a bűnelkövetőket beköltöztették volna a területre. Az egyiküket sikerült megszólítani a youtubernek, ő azt mondta, nem zavarja, hogy ilyen emberek laknak a környéken.

(Noizz)

(Borítókép: Miracle Village egy lakosa. Fotó: Florida Action Committee)