Számtalanszor megjósolták már a világvégét, vagy bizonyos kultúrák különlegesnek jósolt dátumairól hitték az emberek, hogy az adott nap elhozza az armageddont. Eddig egyik jóslat sem vált valóra, legutóbb azonban szuperszámítógépek prognosztizálták az apokalipszist.

A két ezredforduló, 1584, 2012: többek között ezekre az időszakokra jósoltak világvégét, ám ezek közül egyik sem következett be. Mindazonáltal mindegyik időpont emberéleteket követelt, ugyanis azok, akik szentül hittek a jóslatokban, sok esetben tömeghisztéria közepette meghaltak, vagy önkezükkel vetettek véget az életüknek. Legutóbb nem misztikus maja naptárak, vak látók vagy asztrológusok becsülték meg az apokalipszis eljövetelének idejét, hanem szakemberek, akik szuperszámítógépek segítségével modellezték, hogy vajon mi okból, és mikor ér véget az élet a Földön. A prognózis mellett az Armageddon elhárításának egyetlen eszközét is meghatározták.

A Bristoli Egyetem kutatói számítógépes jelentése szerint az emberiség pusztulását az emelkedő átlagos hőmérséklet és a hőmérsékleti szélsőségek okozzák. Ez a hőség együtt fog járni egy új szuperkontinens kialakulásával, amelyet gyakori vulkánkitörések kísérnek majd.

„A létrejövő új szuperkontinens hármas fenyegetést jelent majd, amely a kontinenshatás, a fokozott napenergia és a légkör megnövekedett szén-dioxid-koncentrációja révén valósul meg. Ezzel egyidejűleg a bolygó nagy részét perzselő hőség sújtja, ami az emlősök számára nagyrészt barátságtalan, tápláléktól és folyadékpótlástól megfosztott környezetet eredményez” – magyarázta Alexander Farnsworth, a Bristoli Egyetem vezető kutatója, a tanulmány vezető szerzője. A tanulmányban szereplő adatok szerint a szén-dioxid szintje elérheti a jelenlegi kétszeresét, mivel a Nap várhatóan 2,5 százalékkal több sugárzást bocsát majd ki, a szuperkontinens pedig túlnyomórészt forró és nedves trópusi területeket foglal majd el.

Ennek következtében a Föld jelentős részén 40-70 Celsius-fok közötti hőmérséklet alakulhat ki. A hőmérsékleti szélsőségek, valamint a megemelkedett páratartalom végül megpecsételi az emberek sorsát, akik hozzávetőlegesen 250 millió év múlva, számos más fajjal együtt eltűnnek a bolygóról, mivel képtelenek lesznek szabályozni a testhőmérsékletüket.

A túlélésünk záloga

A szuperszámítógépek által generált éghajlati modellek alapján megfogalmazott jóslat szerint a fosszilis tüzelőanyagok használatának megszüntetésével kerülhetjük el a katasztrófát, ám fel is gyorsíthatjuk annak eljövetelét, ha növeljük ezeknek az anyagoknak a használatát.

(The Jerusalem Post)

(Borítókép: The End. Illusztráció: )