Egy látványos filmet sokkal nagyobb élmény a nagyvásznon nézni, mint otthon a televízió képernyőjén, ezért is imádnak olyan sokan moziba járni. Hiába koptatjuk azonban a filmszínházak székeit akár napról napra, vannak titkok, amelyeket csak akkor ismerhetünk meg, ha egy ott dolgozó megosztja velünk azokat.

1. A hétvégéken sokkal több szemétre kell számítanunk

Két vetítés között nincs elég ideje a személyzetnek alapos takarításra, így a padló könnyen ragacsos maradhat és az üléseken is számíthatunk egy két pattogatott kukorica darabkára. Azonban hétvégenként még gyakoribbak a vetítések és több ember is keresi fel a mozikat, így ilyenkor még több szemétre kell számítanunk.

Egy egykori mozis alkalmazott azt javasolja, hogy amennyiben mindenképpen el akarjuk kerülni a koszt, akkor érdemes a nap első vetítésére foglalni, vagy hétköznap ellátogatni a filmszínházakba.

2. Szándékosan kezdődnek később a filmek

Minden film később kezdődik, mint ahogy meg van hirdetve, de mégis szinte mindig időben érnek véget. Több oka is van annak, hogy ez így működik.

Egy alkalmazott szerint elsősorban azért írják ki korábbra a vetítés kezdését a mozik, hogy minden néző odaérjen és megnézzék a film előtti reklámokat, másrészről pedig ezzel próbálnak meg plusz időt nyerni a takarítóknak és más személyzetnek arra az esetre, ha valami súlyos gondot kéne elhárítani.

3. Bárki bemehet a korhatáros filmekre

Bár minden film mellett láthatjuk, hogy mely korhatártól ajánlott az adott alkotás megtekintése. Ez azonban valóban csak egy ajánlás, ugyanis a mozi nem kötelezhet senkit annak betartására.

A magyar törvényi jogszabályok a Magyarországra kerülő filmeket korhatár besorolás alá kötelezik. A mozi ajánlja, de nem kötelezheti a programban feltüntetett korhatárjelölések szem előtt tartását, különösen kiskorú nézőink esetében”

– olvasható a legnagyobb magyarországi mozihálózat, a Cinema City szabályzatában.

4. A mozis pattogatott kukorica mindig finomabb és jobb az illata

A mozis pattogatott kukorica illata már messziről megcsapja az orrunkat és akármennyire is próbálkozunk otthon, nem tudjuk annyira finomra készíteni, mint a „szakemberek”. Ennek pedig az ízesítés az oka Ally Hardebeck és a Johns Hopkins Egyetem szerint.

A mozikban vaj helyett olajat használnak és ez kulcsfontosságú.

Minden mozi más-más „receptet” használ, ezért különbözhet két szolgáltató pattogatott kukoricája, így van olyan hely, ami repve olajat használ a tiszta íz kedvéért, míg mások repce- és kókuszolaj keverékét használják az egyedibb íz érdekében, de lehet tudni olyan helyről is, ami olajban és vajas só keverékében pattogtatja ki a magokat.

5. A mozik bevételének nagy része nem a jegyeladásokból származik

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a mozik elsődlegesen a vetített filmekre megvásárolt jegyekből élnek, azonban sokkal több pénzt keresnek a pattogatott kukoricából és az üdítőkből.

Ennek oka, hogy egy film a bemutatását követő első két hónapban a jegyekből származó profit jelentős része a filmstúdióknak megy, ezzel szemben viszont a büfé termékeinek profitját 100 százalékban megtarthatja a mozi.

Emiatt persze a mozik igyekeznek a lehető legnagyobb hasznot termelni a büfés termékeiken. Egy 2009-es tanulmány szerint, amit a Stanford Business készített a pattogatott kukoricán akár 1275 százalékos haszon is lehet. Kutatásukban rámutatta, hogy akkoriban 37 cent, azaz jelenlegi árfolyamon nagyjából 130 forintba került egy adag popcorn előállítása, miközben 5 dollárért, tehát nagyjából 1770 forintért árultak egy adagot.

+1 Tilos ételt bevinni

Sokan tudják, hogy szabad kintről hozott ételt bevinni a vetítőtermekbe, de pont amiatt, hogy a mozik profitjának a jelentős részét a büfé szolgáltatja, ezt a legtöbb helyen tiltják. Azzal azonban valószínűleg már kevesebben vannak tisztába, hogy a Cinema City szabályzatában van egy meglepő pont az ételekről és büfétermékekről szóló részében.

29. Ez egy ellenőrző pont a Házirendben. Ha már idáig eljutottál igazán boldoggá tettél minket! :)”

– olvasható a cég honlapjára feltöltött hivatalos házirendben.

(Borítókép: Férfi egy vetítőteremben. Fotó: GettyImages)