Pestis, Chlamydia, szalmonella: ez csak három betegség a közül a több mint 70 közül, amelyek állatról terjedtek vagy terjednek át az emberre a mai napig. Bár ezek ma már mind gyógyíthatók, a fekete halálnak hívott pestis járvány több mint 25 millió emberrel végzett a 14. századi Európában, míg a feltételezhetően szintén állatról emberre átterjedő koronavírus közel 7 millió emberrel végzett eddig szerte a világon. A következő világjárványért szakemberek szerint szintén az állatok, akár a kis kedvenceink lehetnek felelősek.

A 2019-ben kirobbant koronavírus-járvány megmutatta a világnak, hogy a modern korban is könnyen elterjedhet egy halálos, globális méretű járvány. Bár az ellene kifejlesztett védőoltás már egy éven belül elérhetővé vált, így is közel 7 millió ember vesztette életét a pandémiában, nem beszélve a gazdasági nehézségekről, amelyeket magával hozott. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a következő évtizedekben feltételezhetően hasonló járványokkal kell majd szembenéznünk, amelyeket akár az egzotikus állatok mellett akár a háziállataink is elterjeszthetnek.

Egy, a Science Translational Medicine című folyóiratban publikált kutatásában a betegségekre specializálódott ökológus, Amandine Gamble és kutatócsapata az úgynevezett zoonózisok veszélyeit vizsgálták. Zoonózisnak azokat a betegségeket nevezzük, amelyek emberről állatra és viszont is terjedhetnek.

A szakemberek szerint a házi kedvencek, a haszonállatok, valamint a nemkívánatos kártevők is gyorsan terjeszthetik majd azokat a vírusokat, amelyekből a jövő nagy járványai kialakulhatnak.

Ennek a fő oka, hogy a háziállatok egyfajta hídként kötik össze az embereket a többi állattal, például rágcsálókkal, így rajtuk keresztül könnyebben eljuthatnak a vírusok az emberi gazdatesthez. Emellett a növekvő urbanizáció és a klímaváltozás szintén megváltoztatja a betegségek dinamikáját – hívja fel a figyelmet a Science Alert cikke nyomán a HáziPatika.com.

A szakértők mindemellett hozzáteszik, hogy az emberek számos, a háziállataiktól elkapott fertőzést alábecsülnek, mert nem követik megfelelően figyelemmel a terjedésüket. Elsőként ott van példának a pestis, amelyet bár a patkányok terjesztettek el főként, a kóbor macskák is hozzájárultak a kórokozók elburjánzásához. A pestis mellett több mint 70 további olyan betegség létezik, amelyek állatokról kerültek át az emberre. Ilyen például a Chlamydia psittaci nevű baktérium, amely a lakásokban tartott papagájokról származik, a szalmonella, amely a háztáji baromfiról juthat be az emberi szervezetbe, illetve a madár- valamint sertésinfluenza is veszélyes ránk nézve.

A betegség egyébként kis számban ugyan, de ismét felütötte a fejét az Egyesült Államokban, ahogy a leprát is újra felfedezték. A kutatók szerint nem kizárt, hogy mindkét betegség újbóli feltűnésében kulcsszerepet játszanak az állatok. Idén júniusban például lengyel házi macskákban mutattak ki madárinfluenza-vírusokat, míg a pestis és a lepra is újra felütötte a fejét az Egyesült Államokban, illetve Mongóliában. Utóbbi esetről idén augusztusban számoltak be, miután a fertőzöttek mormotát fogyasztottak.

(Borítókép: Kutya maszkban. Illusztráció: Getty Images)