Egy alkalmazott szerint a milliárdosnak fontosabbak saját preferenciái, mint a munkavédelmi szabályok.

Elon Musk űrcégénél, a SpaceX-nél 600, korábban nem dokumentált munkahelyi balesetre derült fény. Ezek között akadtak súlyosabb esetek is, sőt, egy alkalmazott életét is vesztette munkavégzés közben – írja a Qubit a Reuters beszámolójára hivatkozva.

A SpaceX alkalmazottai szerint a munkavédelmi hiányosságok egyik fő oka a tulajdonos türelmetlensége és makacssága, valamint a munkaerő képzetlensége. Úgy gondolják, hogy több baleset is megelőzhető mlett volna, ha Elon Musk nem sürgeti annyira a haladást.

Kiderült az is, hogy a 2014-es halálos munkahelyi baleset előtt a legalapvetőbb előírásokat sem tartották be a vállalatnál.

Az alkalmazottak azt is kifejtették, hogy szerintük Elon Musk nem hisz a munkavédelemben és azt vallja, hogy mindenki a saját testi épségéért felelős, sőt előfordult olyan is, hogy a gyárakban tett látogatása során levetette az alkalmazottakról a láthatósági ruházatot, mert nem kedveli az élénk színeket.

A ben nem jelentett balesetek hat különböző helyszínen történtek, de a céget nem érte semmilyen szankció amiatt, hogy nem jelentették az eseteket az amerikai munkavédelmi hatóságnak (OSHA), pedig ez 2016 óta kötelező lenne. Egyedül a halálos baleset után fizetett a SpaceX 7 ezer dollárnyi, azaz nagyjából 2,5 millió forintnyi bírságot a szervezetnek.

A tragédiánál Lonnie Leblanc vesztette életét, amikor megfelelő rögzítés híján megpróbálta úgy a targoncán tartani a rakományt, hogy ráült arra. A vizsgálat után kiderült, hogy a telephelyen egyáltalán nem volt a rakomány rögzítésére alkalmas heveder.

A MarketScreenernek nyilatkozva Jordan Barab, az OSHA korábbi főtitkárhelyettese elmondta, hogy a SpaceX nem kötelezheti az alkalmazottait a veszélyes feladatok elvégzésére és nem mentesíti a felelősség alól a céget, hogy a munkavállalók tisztában vannak a veszélyekkel.

A hiányosságok napfényre kerülése után sem büntették meg Elon Musk cégét, pedig a SpaceX-nél jelentősen több baleset történik, mint az iparág többi szereplőjénél. 2022-ben a cég brownsville-i telephelyén 4,8 sérülés esett 100 munkásra, ez hatszor annyi, mint az űriparban átlagosnak számító 0,8.

(Qubit)

(Borítókép: Elon Musk. Fotó: GettyImages)