Forradalmi műtétet hajtottak végre az Egyesült Államokban: összesen 140 orvos dolgozott azon a transzplantációs eljáráson, amelynek során többek között új szemet kapott a 46 éves, arkansasi Aaron James. A férfi arcát 7200 Voltos áramütés érte 2021-ben.

Lassan a teljes arcát és annak minden funkcióját visszanyeri Aaron James, akit 2021-ben 722 Voltos áramütés ért. A 46 éves férfi egy nagyfeszültségű hálózaton dolgozott, amikor egy feszültség alatt álló vezeték hozzáért az arcához. A baleset következtében elvesztette a bal szemét, az orrát, az ajkait, az elülső fogait, a bal arcát és állát, valamint a könyökétől lefelé a bal karját.

James végül öt hónappal ezelőtt egy 21 órás transzplantációs műtéten esett át, amelynek során az orrot, a bal felső és alsó szemhéjat, a bal szemöldököt, a felső és alsó ajkakat, valamint a jobb szem alatti szöveteket is átültették.

Transzplantálták továbbá az ezekhez a szövetekhez tartozó koponya, arccsont, orrcsont és állcsont alatti részeket, illetve a bal szemet és a hozzá tartozó látóideget.

A műtétnek köszönhetően, amely eljárásban összesen 140 orvos vett részt, a férfi újra tud ízlelni, szagolni és szilárd ételeket enni. Bár szeptemberben hazatérhetett a kórházból, havonta New Yorkba kell utaznia megfigyelésre, illetve folyamatos fizikoterápián, foglalkozás- és beszédterápián vesz részt.

Immunszuppresszív gyógyszereket is szednie kell, egyelőre nem mutatta kilökődés jeleit. Még nem tudja felemelni a bal felső szemhéját, hogy kinyissa a bal szemét, amely barna, míg a jobb szeme világoskék – mutat rá cikkében a 24.hu. Hunyorítani ugyanakkor képes, a szem körüli izmait is meg tudja feszíteni, illetve a szeme reagál a fényre. Látni egyelőre nem lát, az agya egyelőre nem képes észlelni a helyreállított látóidegen keresztül érkező jeleket. Annak érdekében, hogy a szem csatlakozni tudjon James látóidegéhez, a csapat őssejteket is beültetett, ám kérdéses, hogy visszatér-e valaha a látása.

(Borítókép: . Illusztráció: Getty Images)