A törvények általánosan elfogadott szabályok, amelyek segítenek abban, hogy az emberek közösségben tudjanak élni. Más országok jogszabályai gyakran eltérhetnek az általunk ismertektől, azonban ha megismerjük az adott térség kultúráját, megérthetjük a szabályaikat is. A most következő törvények némelyikét ugyanakkor nehéz bármilyen kulturális különbséggel magyarázni.

1. Ausztráliában tilos 50 kilogrammnál több burgonyát szállítani

Bármennyire is furcsa, Ausztráliában tilos 50 kilogrammnál több krumplit szállítani és a burgonya forgalmazásával foglalkozó hatóság (Potato Marketing Authority), bárki autóját megállíthatja és átkutathatja, ha felmerül a gyanú, hogy az illető megengedettnél több terményt fuvaroz.

A „burgonyafelügyelőknek” jogukban áll elkérni bárkinek a nevét és címét, akinél 50 kilogrammnál többnek tűnő burgonya van, és bizonyítékként lefoglalhatják azt. A Le Brun szerint a bírság az első szabályszegésnél 2 ezer ausztrál dollár, azaz 450 ezer forint, amíg a másodszori szabályszegés esetén 5 ezer ausztrál dollár, azaz több mint 1 millió forint.

A jogszabály 1946 óta van érvényben, de nem világos, hogy miért vezették be. A szakértők azt feltételezik, hogy az államok kereskedelmi tevékenységének védelme miatt volt rá szükség.

2. Kínában állami engedélyre van szükség a reinkarnációhoz

2007. augusztus 3-án Kínában kiadtak egy rendeletet, ami kimondta, hogy a tibeti buddhizmus híveinek – akik hisznek a reinkarnációban – minden újjászületésük elött engedélyt kell kérniük a kínai államtól, különben a reinkarnációjuk illegálisnak minősül.

A kínai vallási ügyekért felelős hatóság szerint ez a döntés „fontos lépés volt a reinkarnáció kezelésének intézményesítésére”. A Foreign Policy szerint a valóságban a kínai állam megpróbálja korlátozni a dalai láma, Tibet szellemi és politikai vezetőjének hatalmát, aki 1959 óta számüzetésben él.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a dalai láma meghal, két új dalai láma is lehet: a Peking által jóváhagyott reinkarnáció és a buddhista szerzetesek által azonosított reinkarnáció. Azonban a 88 éves dalai láma leszögezte, hogy nem fog olyan helyen újjászületni, amely Kína ellenőrzése alatt áll, ami meglehetősen megnehezítené a kínai hatóságok számára, hogy megtalálják az utódját.

3. Pestis fertőzöttként tilos leinteni egy taxit Angliában

A Library of Congress számol be arról az 1985-ös törvényről, amely megtiltja, hogy fertőző, azaz a törvény által bejelentési kötelezettség alá eső betegségben – többek között pestisben, kolerában vagy éppen tífuszban – szenvedő személyek taxiba szálljanak, anélkül, hogy betegségüket jeleznék a jármű tulajdonosának vagy sofőrjének.

Sőt ez a törvény ugyanilyen szabályokat ír elő tömegközlekedési eszközökre. Ha bárki valamilyen okból mégis buszra szállna vagy taxiba ülne, miközben pestises, annak pénzbüntetést kell fizetnie.

Érdekesség, hogy szintén az 1985. évi közegészségügyi törvény az, amely megtiltja, hogy a fertőző betegek visszavigyenek könyveket a könyvtárba és a törvény kötelezi a lelkes, de beteg olvasót, hogy fizesse ki az így keletkezett késedelmi díjat.

4. Monaco polgárai nem játszhatnak a Monte Carlo Casinóban

Monaco polgárai sohasem próbálhatták ki a világhírű Monte Carlo Casinót, ugyanis tilos számukra a szerencsejáték az egész országban. Ennek az az oka a Living in Monaco szerint, hogy amikor 1800-as évek közepén Caroline hercegnő megálmodta a helyet, azt akarta, minden bevétel a külföldi turistáktól származzon és el akarta kerülni, hogy a hercegség lakói eljátsszák a pénzüket.

A szabály azonban csak a fizikai szerencsejátékot tiltja, így a hercegség lakói nyugodtan tudnak élni szenvedélyüknek online, ha éppen túl sok felesleges pénzük van.

5. Tilos medvékkel birkózni Dél-Afrikában

Dél-Afrikában törvény tiltja, hogy medvékkel birkózzanak az állampolgárok. A törvény ne csak azért abszurd, mert alapból sem sokan szeretnének megküzdeni a hatalmas állatokkal, de Dél-Afrikában nincs egyetlen őshonos medvefaj sem.

A Newcastillian News hívja fel a figyelmet, hogy nem lehet tudni miért, de nem csak a birkózást tiltják a törvények az országban, de azt sem engedélyezik, hogy az állampolgárok levigyék a medvéjüket a strandra.

+1 Skóciában kötelező beengedni bármely idegent az otthonokba, ha a mosdót szeretné használni

Minden skót kénytelen beengedni akármelyik idegent az otthonába, ha annak sürgősen használnia kell a mosdót. Ez a szabályozás egy régi rendeletből ered és bár sosem ratifikálta a parlament, a mai napig életben van ez a szokás, amit a turisták gyakran ki is használnak.

(Borítókép: Őrült bíró. Fotó: GettyImages)