Egész hévégén csapadékos, hűvösebb idő várható, ám ilyenkor is találni olyan túrahelyeket, amelyek kiváló kikapcsolódást nyújtanak a gazdiknak és kis kedvenceiknek. Cikkünkben öt ilyen Budapest-környéki helyszínt mutatunk!

Pár bögre meleg tea, egy jó film és a pokróc melege: a hűvös, esős őszi hétvégi napokon sokkal csábítóbbnak tűnhet ez a kombináció, mint egy kiadós séta a nyirkos időben, ám felelős kutyatartóként ebben az időszakban is biztosítaniuk kell a gazdiknak a megfelelő mennyiségű és minőségű testmozgást a kedvenceik számára. Budapest és vonzáskörzete kiváló lehetőségeket kínál a környékbeli ebeknek.

Hárosi-öböl, Budapest

A XXII. kerületben található Hárosi-öböl tökéletes választás, ha egy könnyű, jól járható, mégis élvezetes terepre vágyunk. Az öböl környékén található ösvények bármilyen fizikumú kutya számára élvezetes kikapcsolódást nyújtanak, de az aktívabb kutyák is találnak kihívást a változatos terepen. A retrieverek számára például igazi kutyaparadicsom a Hárosi-öböl, de egy mozogni vágyó spániel számára is élvezetes program egy oda szervezett túra.

Teve-szikla és környéke, Pilisborosjenő

Ha egy igazán aktív napot tervezünk, akkor a pilisborosjenői Teve-szikla tökéletes célpont. A Budapesttől mindössze 18 kilométerre található festői vidéken kialakított közepesen nehéz túraútvonal izgalmas kalandot ígér, főként a hegyi kutyáknak, labradoroknak és a terriereknek. Olyan kutyák számára is ideális, amelyek hozzászoktak a természetjárás során előforduló változatos terephez, az ösvény ugyanis meredekebb szakaszokat is tartalmaz, így jó állóképességet igényel. Az energikusabb kutyáknak kiváló alkalom arra, hogy kipróbálják és fejlesszék az ügyességüket.

Duna-part, Kismaros

Vízparti kiránduláshoz az egyik legideálisabb Budapest-környéki túrahely a kismarosi Duna-part. Az itt található ösvények változatos nehézségűek, így kezdő és tapasztalt kirándulóknak is lehetősége nyílik a kikapcsolódásra. A könnyű séták mellett izgalmas kihívások is várják a gazdikat és kedvenceiket. A nehezebb útvonalak az olyan edzettebb, nagyobb mozgásigényű fajták számára ideálisak, mint a husky vagy a németjuhász, ám egy könnyű sétára a legkisebbeket, például a yorkshire terriert, is bátran elvihetjük.

Régi golfpálya, Göd

Göd régi golfpályáján egy igazán könnyű útvonal várja a kutyákat, a sík terep pedig lehetővé teszi, hogy kedvencünk szabadon rohangálhasson és felfedezze a területet. A terep bármely kutyafajta számára megfelelő, ám különösen ajánlott a kis- és közepes termetű állatoknak, például a mopsznak vagy angol bulldognak.

Merzse-mocsár

Budapest XVII. kerületének gyöngyszeme a Merzse-mocsár. A tájvédelmi terület minden évszakban különleges élményt nyújt, a hideg hónapokban is magával ragadó kirándulásokra csábít. Az ösvények és sétálóutak változatosak, de többségében könnyűek és jól járhatók. Az útvonalakat jól kijelölt sárga turistajelzések mutatják, így könnyedén eligazodhatunk a mocsár rengetegében. A terület változatos növényzettel, patakokkal, tavakkal és átjárható mocsarakkal rendelkezik, ami izgalmas kihívást kínál mind a kutyáknak, mind pedig a gazdiknak. A legideálisabb a közepes- és nagy termetű kutyák, például a border colliek vagy a bernáthegyik számára. Egy biztos: innen mindenki sárosan megy haza!Készülj fel, hogy mindketten sarasan mentek haza!

(Az én Kutyám)

(Borítókép: Kutya egy murvás úton/Egy erdőben rohangáló eb. Illusztráció: Getty Images/GIPHY)