A Nemzeti Színházban pénteken a Rómeó és Júlia előadása közben Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót súlyos baleset érte. A színház és a filmipar sajnos veszélyes üzem, úgyhogy nem ez volt az első súlyos baleset a világot, és olykor a világ végét jelentő deszkákon.

Péntek este súlyos baleset érte a Nemzeti Színház két színészét, Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót. A baleset a Rómeó és Júlia előadása közben, valószínűleg a kulisszák és a színpad határán történt, ahol a két színész egy vastraverzekkel felépített díszlet felső emeletéről zuhant több – egyesek szerint négy – métert hátrafelé. Mind a ketten súlyos sérüléseket szenvedtek és akár több hónapig is tarthat a felépülésük.

Magyar balesetek

Sajnálatos módon nem kell túl sokat keresgélnünk ahhoz, hogy rátaláljunk a legutóbbi nagyobb visszahangot kapó balesetekre, ugyanis idén márciusban a Pesti Magyar Színház Olivér! című előadásán a címszerepet játszó Farkas Olivér sérült meg a színpadon. Az orvosi vizsgálatot követően kiderült, hogy a fiatal színész komoly sérülések nélkül megúszta az esetet.

Nem volt ilyen szerencsés Eszenyi Enikő, aki a Játékszín Csodálatos vagy, Júlia! című darabjának fotóspróbáján szenvedett balesetet. A jelenet közben Eszenyi Enikő elcsúszott és eltörött a csuklója, azonban még ő is szerencsésnek mondhatja magát a most következő színészekhez képest.

Sándor Péter

2015 márciusában majdnem halálos baleset történt a győri Nemzeti Színházban, amikor a szombat délutáni Jézus Krisztus Szupersztár című előadás szörnyű fordulatot vett.

A Júdást alakító Sándor Péter a darabban éppen megpróbált öngyilkos lenni, azonban egy hiba miatt tényleg felakasztotta magát. A színész teljes súlyával lógott a kötélen, másodpercekig nem kapott levegőt és az eszméletét is elvesztette, miközben a stáb és a nézők is sokkot kaptak, de végül sikerült megmenteni az életét.

Elsötétült minden, ürességet és feketeséget éreztem, hirtelen végigfutott minden emlék a fejemben, a boldogság, a szépség, olyan volt, mintha álmodtam volna.

A következő emlékem az, hogy fel akarok ébredni, üvöltöznek körülöttem. Homályos foltokat láttam és azt, hogy nem tudok mozdulni, nem kapok levegőt. Nem akarom magam sajnáltatni, de ott, abban a pillanatban én is azt hittem, meghalok. Nem a koncentráció hiánya miatt következett be a baleset, hanem a véletlenek szerencsétlenül egybe estek. Nem tudom azt mondani, hogy én hibáztam, mert a lelkiismeretem nem engedi” – idézi Sándor Péter nyilatkozatát a 24.hu.

Kocsis Dénes

Kocsis Dénes a Budapesti Operettszínházban a Fame című darab főpróbáján gyakorolt. A darabnak egy pontján a színészt szorítóhevederekkel a magasba emelik, azaz „reptetik”, hogy ott mutasson be különböző gyakorlatokat, például előre- és hátraszaltókat.

A színész hevedereit az imént említett alkalommal túl szorosra állították, ami miatt Kocsis Dénes a levegőben forogva ájult el.

Be kell vallanom, régebben sem volt a barátom a reptetés.

Ezen a próbán azonban elég hosszan kellett újra és újra megpördülnöm, megcsinálnom a szaltókat, mert így a bemutató közeledtével már nagyon fontos, hogy rutinosan menjen” – nyilatkozta az eset után a Blikknek a színész.

„A belső szerveim kissé összekavarodtak, még egy kisebb zuhanást is éreztem, egyszerűen tehetetlen voltam a helyzetben. Csak azt akartam, hogy szilárd talajt érezzek végre a lábam alatt” – tette hozzá Kocsis Dénes, akin a partnere, Gubik Petra segített.

Gálffi László

1985-ben a Kossuth-díjas színész, Gálffy László a II. Richárd című darabban lépett színpadra a Vígszínházban. A darab egy pontján Horváth László egy rugós tőrrel – amely visszahúzódik, ahogy szilárd felületet ér – tüdőn szúrja Gálffy Lászlót.

A tőr ez alkalommal azonban meghibásodott, mert valaki elmulasztotta megtisztítani azt, így a címszereplő művészt megsebesítette kés.

A sérülés szerencsére nem volt súlyos, csak kifejezetten fájdalmas, így a színész tíz nappal később elhagyhatta a kórházat – írja a Dívány.

Cserna Antal

A felsoroltak közül talán Cserna Antal balesete a legsúlyosabb. A színész 1996-ban A padlás című előadáson a Vígszínház közönsége felett csúszott be a színpadra egy kötélpályán. A csúszást lassító fékrendszer meghibásodott, így a színész két métert zuhant, mielőtt fejjel lefelé hatalmasat csapódott a színpadba.

Cserna két-három óráig nem volt eszméleténél és súlyos gerinc- és koponyasérülést, valamint agyrázkódást szenvedett. A színész hosszú hetekig kórházban volt, hónapokig pedig alig tudott járni és közel háromnegyedig évig nem tudott újra színpadra állni – derül ki az Origo összefoglalójából.

Hollywoodi balesetek

Mint láthattuk, egy színházban is történhetnek súlyos balesetek, azonban egy filmforgatáson, ahol gyakran éles lőszerekkel, robbanószerekkel vagy vadállatokkal dolgoznak, még gyakoribbak és olykor súlyosabbak az ilyen balesetek.

Martha Mansfield

1924-ben, még a némafilmek fénykorában forgatták a The Warrens of Virginia című filmet. A polgárháborús dráma forgatása közben az egyik stábtag elpöckölt egy gyufát.

Martha Mansfield ruhája egy nagyon éghető anyagból készült, így az elpöckölt gyufa miatt pillanatok alatt lángra kapott. A színészek és a stáb Mansfield segítségére siettek és hamar eloltották a tüzet, de a 24 éves színésznő olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a baleset másnapján elhunyt a kórházban – írja a The New York Times.

Alec Baldwin

Nem is olyan régen, 2021 októberében a világhírű Alec Baldwin a Rozsda című filmjén dolgozott. A színész azt hitte, hogy „hideg”, azaz vaktölténnyel megtöltött fegyvert kapott, így meghúzta a ravaszt, miközben az operatőrre, Halyna Hutchins-ra szegezte a pisztolyt.

A fegyverben azonban valódi töltény volt, amely halálos sebet ejtett az operatőrön és megsebezte a film rendezőjét, Joel Souzát is.

A színész múlt hétvégén jelent meg először a Saturday Night Live című műsorban a szőrnyű tragédia óta, de csak egy mondat erejéig, ami után vissza is adta a szót az est házigazdájának, Timothée Chalamet-nak.

Kate Winslet

A romantika kedvelői biztosan látták már a legendásnak számító, 1997-es Titanicot. A film női főszereplőjét alakító Kate Winslet szenvedett talán a legtöbbet a film sikeréért, ugyanis súlyos influenzát szedett össze, többször megsebesült, egy alkalommal pedig majdnem vízbe fulladt.

Az egyik jelenet felvételekor – amikor Jack és Rose egy hullám elől menekülnek a fedélközben – a színésznő hosszú, nehéz kabátja beakadt az ajtóba, amelyen keresztül ki kellett volna jutniuk. Winsletet maga alá temette a víz és percekig levegőért küzdött, amíg megpróbálta lehámozni magáról a kabátot és feljönni a felszínre – írja a Collider.

(Borítókép: Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia William Shakespeare A vihar című komédiájának próbáján a Nemzeti Színház nagyszínpadán 2019. december 19-én.  Fotó: Soós Lajos / MTI)