Holger Rune 20 éves dán teniszező másfél év alatt berobbant az élmezőnybe, és ma már top10-es játékosnak számít.

Férfi teniszben időről időre jelennek meg tehetséges játékosok, akiket rögtön a nagy hármashoz, Federerhez, Nadalhoz és Djokovichoz hasonlítanak. Általában hamar kiderül, hogy egy dolog tehetségesnek lenni, sikereket elérni, és egy másik eljutni az előbb említett trió szintjére, ám Holger Runénak valóban minden esélye megvan erre. 

Holger Rune tegnap Novak Djokovic ellen játszotta a torinói ATP-tornán. A mérkőzést ugyan megnyerte a szerb világelső, azonban Rune nem először állította nehéz feladat elé a valaha volt egyik legjobb teniszezőt. A dán fiatalember a felnőttek közé a 2022-es párizsi keménypályás tornán érkezett meg:

Novak Djokovic legyőzésével megszerezte az első 1000-es tornagyőzelmét.

Egyúttal ő lett az első olyan teniszező, aki ugyanazon a tornán öt top 10-es játékost is le tudott győzni (Hubert Hurkacz, Andrey Rublev, Carlos Alcaraz, Felix Auger-Aliassime és Djokovic).

A játékstílusa kifogástalan

Rune a pályán mindenhol megtalálja a helyét: az alapvonalról keményen tud ütni, de rendkívül jól tud tempót váltani, így a nagy adogatásai után a hálónál is megállja a helyét, valamint a szervái is életveszélyesek – a motivációjáról már nem is beszélve. 

Addig nem leszek elégedett, amíg nem leszek világelső

– állította a fiatalember 2022-ben Münchenben, első ATP tornagyőzelme után. 

A müncheni győzelem után 2022 októberében Stockholmban is nála landolt a trófea, miután a döntőben legyőzte Stefanos Tsitsipast. Ezután novemberben a már említett párizsi döntőben Novak Djokovic legyőzésével megszerezte első ATP Masters 1000-es címét is.

Az ifjú tehetség egészen hihetetlen módon, és fiatal kora ellenére már hetedik a világranglistán és Carlos Alcarazzal egyetemben egyértelműen a sportág következő nagyjai lehetnek. 

(Borítókép: Holger Rune. Fotó: Jean Catuffe/Getty)