Ön emlékszik még ezekre a hatalmas port kavaró esetekre? Az utóbbi néhány év három legnagyobb botrányát szedtük össze hazánk sportvilágából.

Úszás, Szilágyi Liliána

Az úszónő 2021 december végén állt a nyilvánosság elé azzal, hogy édesapja, a korábban olimpikon úszó Szilágyi Zoltán éveken át rettegésben tartotta és bántalmazta őt fizikálisan, valamint verbálisan egyaránt. Ezt követően a Magyar Úszószövetség vizsgálóbizottságot hozott létre az ügy kapcsán. A vizsgálat lefolytatása után a bizottság elnöke, Papp Gábor ügyvéd bejelentette, hogy a meghallgatott személyek egybehangzó állítása alapján meggyőződtek arról, hogy mindaz, amiket Szilágyi Liliána a nyilvánosság előtt állított, megfelelnek a valóságnak, ezért Szilágy Zoltán azóta is nemkívánatos személy az úszótársadalomban. Az édesapa büntetőeljárást indított a kijelentések miatt, egyúttal arra kérte lányát, hogy a jövőben ne használja a Szilágyi családnevet. A per eredményéről ide kattintva olvashat. Azóta fordult a kocka, ugyanis az úszónő immár vádlottá lépett elő. 

„Áldozatból vádlottként jelenek meg ebben az ügyben, ami azért elég vicces. Pozitívan hatott a lelkivilágomra, mert így négy-öt évvel hamarabb fejeződik be a büntetőjogi eljárásnak a menete. Az viszont felháborít, ha másvalaki van ilyen helyzetben, akkor miért nem kap nagyobb segítséget jogi úton” – mondta a Partizán című műsorban nemrég.

Rövidpályás gyorskorcsolya, Burján Csaba

Az ügy előzménye az volt, hogy az olimpiai bajnok váltó egyik tagja, Burján Csaba felhúzta magát azon, hogy sokat kellett várnia a sanghaji reptéren, ezért az Instagram-oldalára azzal a megjegyzéssel posztolt egy képet, hogy

F*ckin China.

A viccesnek szánt gesztusból hamar óriási botrány lett, ugyanis a magyar csapat edzője ekkor még a kínai Zhang Jing Lina volt, aki az esetet követően benyújtotta lemondását.

„A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott tagja, Burján Csaba olimpiai bajnok Kínát sértő magatartása miatt Zhang Jing Lina, a csapat vezetőedzője benyújtotta a lemondását” – írta a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) a közleményében. A vezetőedző távozását végül a fegyelmi eljárás eredménye akadályozta meg, ugyanis Burjánt egy évre eltiltották a sporttól.

Az olimpiai bajnok már nem tért vissza a jégre, 2022-ben visszavonult. 

Sportlövészet, Sidi Péter

„Amikor magyar magyarnak az ellensége” – akár ezt a címet is adhatnánk a magyar sportlövészet legnagyobb botrányának. 

Péni István és Pekler Zalán Újdelhiben azért jelentették ki, hogy nem hajlandók egy csapatban szerepelni Sidi Péterrel, mert szabálytalannak tartották saját csapattársuk puskáját.

Két hónappal később az a hír látott napvilágot, hogy Péni Istvánnak ugyanezen a versenyen pozitív lett a doppingtesztje, ami lavinát indított el. Ezzel kirobbant minden idők egyik legmocskosabb magyar sportbotránya, amely több szálon fut, és a mai napig zajlik. Időközben Pénit felmentették a doppingvád alól, magyar színekben versenyez, Sidi azonban nem, mert az engedélyét a szövetség bevonta.

(Borítókép: Szilágyi Liliána. Fotó: Kovács Tamás/MTI)