Korábbi amerikai elnökök és feleségeik emlékeztek vasárnap Rosalynn Carterre, az egykori first ladyre, aki 96 éves korában halt meg.

A 99 éves Jimmy Carter egykori amerikai elnök felesége otthonában, családja körében hunyt el, alig néhány nappal azután, hogy hivatalosan bejelentették: egészségi állapotának romlása miatt férjével közös otthonukban hospice ellátásban részesítik. Férje, Jimmy Carter hivatalosan tavaly ősszel került hospice ellátásba.

Joe Biden elnök és felesége az egykori first lady-re közleményben emlékezett, akiről azt írták, hogy Rosalynn Carter a nők és lányok egyenjogúságának bajnoka volt, a lelki egészség és jólét szószólója.

Joe Biden később újságírók előtt is megszólalt: egy hihetetlen családként írta le a Carter-famíliát, amely az idejében nagymértékű „kellemet” adott az elnöki hivatalnak.

A hivatalban lévő elnök hozzátette, hogy beszélt a Carter-család tagjaival, akiktől megtudta, hogy elődje, az 1977-1981 között hivatalban lévő Jimmy Carter jelenleg a szerettei körében tartózkodik.

Donald Trump előző elnök a közösségi médiában fejezte ki részvétét. Azt írta, Rosalynn Carter megérdemelten vívta ki az ország csodálatát és elismerését.

„Egy haditengerész, majd egy kormányzó, végül pedig egy elnök feleségeként eltöltött éveivel, a Carter Centerben végzett munkájával és önkéntes tevékenységével kivételes örökséget hagy maga mögött” – írta Donald Trump.

Michelle Obama egykori first lady, Barack Obama felesége búcsúüzenetében azokat az alkalmakat idézte fel, amikor rendszeres ebédeiken találkozott a Fehér Házban Rosalynn Carterrel, aki több tanáccsal is ellátta őt azzal kapcsolatban, hogy mit jelent az elnöki feleség szerepének betöltése.

George W. Bush, korábbi amerikai elnök azt írta, hogy nem volt Jimmy Carter elnöknél nagyobb szószóló, kiváltképp a felesége, a partnerségük pedig csodálatos példája a lojalitásnak és hűségnek. 

Bill és Hillary Clinton közleményükben az emberi méltóság bajnokának nevezte az elhunyt egykori first lady-t.

Az amerikai sajtóban közölt megemlékezések azt emelik ki Rosalynn Carter Fehér Házban töltött időszakával kapcsolatban, hogy a férje egyik legközelebbi hivatali tanácsadója is volt, akire a fehér házi tanácsadók annak idején úgy hivatkoztak, hogy a „társelnök”. A sajtóban példaként felidézik, hogy alig néhány hónappal Jimmy Carter hivatalba lépése után 1977 tavaszán ő utazott Latin-Amerikába, hogy a katonai diktatúrák vezetőinek tudomására hozza, hogy az Egyesült Államok megvonja a támogatását, amennyiben nem tartják tiszteletben az emberi jogokat.

Hivatali idejük alatt számos változtatást hoztak a fehér házi szokásokban:

égetett szeszes italokat nem szolgáltak fel hivatalos eseményeken, a borok között az amerikaiakat részesítették előnyben, valamint a nagyszabású, báltermi eseményekkel szemben jobban szerették a piknik-jellegű programokat.

Rosalynn Carter férjével közös otthona a Georgia állambeli Plains városában található, ahol 1927 augusztusában a néhai first lady született.

(MTI)

(Borítókép: Rosalynn Carter. Fotó: Mark Wilson/Getty)