Angliában hozta világra saját unokáját a hatvanéves Epres Ilona, akinek a lánya több lombikprogramban való részvétel után sem tudott teherbe esni. Jelenleg a szülői lemondó nyilatkozatra vár a család, hogy a biológiai szülők végre hivatalosan is a sajátjukként tarthassák a karjaikban Danikát.

Világszenzációt jelent egy magyar házaspár kisfiának megszületése, akit a saját nagyanyja hordott ki és szült meg Londonban, szeptemberben. Epres Ilona egyben világrekordot is döntött, ugyanis 43 évvel ezelőtt szülte meg első gyermekét, az első és utolsó szülés között eltelt legtöbb év világrekordja pedig ezidáig 41 év volt. A hatvanéves budapesti asszony azután sietett 40 éves lánya és veje segítségére, hogy Bernadett az orvosi beavatkozások ellenére sem esett teherbe.

„Hétszer próbálkozott lombikprogrammal, kisebb vagyont költöttek az orvosi beavatkozásra, [...] de mindig elvetélt” – kezdte a Blikknek Epres Ilona. „Egyszer ugyan világra hozta a gyermekét, de őt is elveszítette. [...] Nagyon aggódtam érte, édesanyaként rossz volt nézni a vergődését, amikor Budapesten az orvosom felvetette, miért nem próbálom meg én a kihordást, hiszen makkegészséges vagyok. Örömmel mentem bele a hosszas egészségügyi vizsgálatokba, valamint a lányom petesejtjének és a vejem hímivarsejtjének a beültetésébe, amit idehaza azzal az indokkal nem végeztek el, hogy túl koros vagyok, de Angliában ennek nem volt akadálya” – magyarázta a boldog nagymama, akinek szerencsére semmilyen problémát nem okozott sem a terhesség, sem a szülés.

Szigorú szabályozás

A petesejt-adományozás Európában több helyen, így Spanyolországban, Portugáliában, valamint a közeli Csehországban és Szlovákiában is engedélyezett. Magyarországon csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a petesejtleszívást, illetve az azt megelőző hormonkezelést. 

„Annyira simán ment minden, hogy az orvosom azt mondta: »Ilyenre még a kórházunkban nem volt példa! Anyuka, ez olyan könnyen ment magának, hogy visszavárjuk egy újabb szülésre!« Ezen jót nevettem és közöltem vele, hogy a legnagyobb gyermekem már 43 éves, de rajta kívül még három sajátot szültem, illetve összesen most már ötöt” – mesélte Epres Ilona, egyben rámutatva arra, hogy a most másfél hónapos Danika az angol anyakönyvi kivonat szerint az ő gyereke. A lemondási, valamint a másik oldalról az örökbefogadási nyilatkozat ugyanakkor már készülőben van, így a kisfiút nemsokára hivatalosan is a sajátjukként tarthatják karjaikban a donor szülei, vagyis Ilona lánya és a veje.

„Nagy öröm, hogy a lányoméknak tudtam segíteni és ezzel óriási boldogságot szereztem az egész családnak. [...] A nyilvántartásban nem béranyaként, hanem dajka anyaként szerepelek, ami óriási különbség. [...] Végig úgy fogtam fel a kilenc hónapos időszakot, hogy terhes vagyok ugyan, de nem én fogom Danikát felnevelni, hanem az „igazi” édesanyja. A lányom bent volt velem a szülőszobában, és ő jobban izgult, mint én. Miattam és a születendő gyermek miatt is nagyon aggódott, de amikor meglátta a kis Danit, zokogásban tört ki, akárcsak én. [...] Nekem ez dupla boldogság, hiszen világra hoztam egy gyönyörű, 3 és félkilós, egészséges gyermeket, és segíthettem az évekig szomorú lányomnak. Rengeteg tejem volt, négyhetes koráig szoptattam a kicsit, akit legközelebb karácsonykor látok majd újra, amikor Londonba utazom a párommal” – mondta Epres Ilona, akire nemcsak a lánya, hanem a veje, Thurszky András is nagyon büszke, hogy ennyi idősen bevállalta a nem kis kockázattal járó szülést.

Boldog vagyok, hogy megajándékozott egy közös unokával, ha már nem lehetett közös gyerekünk.

(Borítókép: Egy idős nő az unokájával. Illusztráció: Getty Images)