Egy friss peres ügy újra felszínre hozza az NFL egykori védőjének, Marcellus Wiley-nak a múltját, amelyben egy nő azt állítja, hogy Wiley 29 évvel ezelőtt megerőszakolta őt a Columbia Egyetemen.

Az NFL egykori védője, Marcellus Wiley, aki jelenleg sportkommentátorként tevékenykedik a Fox Sportsnál, szembe kell nézzen a múltjával, miután kedden megvádolták egy 29 évvel ezelőtti esettel kapcsolatban. Wiley-t azzal vádolják, hogy megerőszakolt egy diákot a Columbia Egyetemen, amikor még ott tanult. A vádakat a The Post által megtekintett kereseti dokumentumok támasztják alá.

Az áldozat, aki jelenleg szociológusként dolgozik és főként a faji és kulturális kérdésekkel foglalkozik, a New York-i Legfelsőbb Bíróságon nyújtott be a keresetet. A dokumentumok szerint Wiley, aki most 48 éves, 1994 őszén támadta meg az akkor másodéves diákot, miközben ő a Columbia Lions futballcsapatának kiemelkedő tagja volt.

A vádak szerint Wiley erőszakosan rávetette magát az áldozatra a kollégiumi szobájában, verbálisan bántalmazta, majd megerőszakolta őt, ami az áldozat szüzességének elvesztéséhez és későbbi öngyilkossági kísérletéhez vezetett. A kereset szerint Wiley vagy szándékosan cselekedett úgy, hogy súlyos érzelmi traumát okozzon a felperesnek.

Jelenleg Ivy League egyetemen professzorként dolgozó áldozat azt állítja, hogy barátságban volt Wiley-val, amikor őt a lakására hívta, azzal az indokkal, hogy zenét szeretnének hallgatni és együtt vacsorázni. A bírósági dokumentumok szerint szűz áldozat egyértelműen jelezte Wiley-nak, hogy nem kíván vele szexuális kapcsolatot létesíteni. Wiley, aki a dokumentumok szerint 113 kilogrammot nyomott, állítólag nevetve válaszolt erre: 

Senki ne próbáljon szexelni egy szűzzel! Ne aggódj, én vigyázok rád. Csak enni akarok, és egy kicsit lógni veled. Nincs is nálam óvszer.”

A vádak szerint Wiley a lakásán töltött idő alatt erőszakosan viselkedett vele: letépte a lány ruháit és erőszakkal a matracra nyomta. Az áldozat beszámolója szerint nehezen kapott levegőt és az életét féltette, miközben Wiley többször is megerőszakolta. Az eset után az áldozat kapkodva kereste a ruháit, és kétségbeesésében majdnem meztelenül távozott a szobából, de Wiley verbálisan megfenyegette és erőszakkal visszahúzta az ágyba, hogy további szexuális bántalmazást kövessen el rajta.

Ezt követően az áldozat bizalmasan megosztotta a történteket egy barátjával, majd hivatalosan is jelentette az esetet a Columbia Egyetem vezetőségének. Az áldozat azt állítja, hogy az egyetemi adminisztrátorok szimpátiát mutattak Wiley iránt, és elutasították az ő állításait, ezzel próbálva megvédeni Wiley-t, aki abban az időben a futballcsapat kezdő játékosa volt és egy ígéretes karrier küszöbén állt.

A dokumentumok szerint egyik adminisztrátor még az áldozat vallomását is megosztotta Wiley-val, aki állítólag nem értett egyet azzal, hogy az eset nemi erőszaknak minősülne.

Kathleen McDermott, az iskola dékánja, aki 2011-ben elhunyt, állítólag a fiatal lányt hibáztatta a történtek félreértelmezéséért, arra hivatkozva, hogy az áldozat nem az Egyesült Államokban nőtt fel, és ezért eltérően értelmezte Wiley viselkedését, mivel a különböző kultúrákból származó emberek másképpen értelmezik a dolgokat. 

Wiley-t, ahelyett hogy kizárták volna az egyetemről, arra utasították, hogy a 1995-ös tavaszi félévet a Los Angeles-i otthonából végezze el. Később visszatérhetett az egyetemre, hogy folytassa tanulmányait és sportkarrierjét. Végül a Columbia Lions futballcsapatának kapitányává választották, és vezetésével a csapat kiemelkedő szezont produkált.

Az áldozat és az a barátja, aki bátorította őt a támadás jelentésére, több zaklató telefonhívást kapott a következő hónapokban, miután Wiley minimális büntetést kapott. A dokumentumok szerint az áldozat a következő tavasszal, Wiley kötelező szabadságának ideje alatt, öngyilkosságot kísérelt meg. Két héten át zárt osztályon kezelték, mielőtt kiengedték.

Amikor Wiley visszatért a Manhattan-i campusra, az áldozatnak gyakran ugyanarra az órákra kellett bejárnia, ahol a sportoló is jelen volt, aki szintén szociológiát tanult az Ivy League egyetemen. Az áldozat aktív szerepet vállalt a Columbia Egyetem Take Back the Night nevű szervezetében, amely a szexuális, párkapcsolati és családon belüli erőszak ellen küzd. Ebben a közösségben találkozott más nőkkel, akik szintén megosztották saját megrendítő történeteiket a Wiley által elkövetett szexuális erőszakról, mind az ő támadása előtt, mind utána.

Egy nő azt állította, hogy jelentette Wiley által elkövetett nemi erőszakot az iskola atlétikai igazgatójának, aki állítólag úgy döntött, hogy az esetet titokban tartja, amíg Wiley részt nem vett a Princeton elleni fontos mérkőzésen.

Wiley a Buffalo Bills csapatához csatlakozott, miután 1997-ben a draft második körében kiválasztották. Tíz szezont töltött az NFL-ben, több csapatban is játszott. Aktív sportkarrierje után, 2006-ban, az ESPN NFL Live műsorában kezdett dolgozni, majd a hálózat SportsNation című műsorának társházigazdája lett, mielőtt a Fox Sports és az FS1 csatornához szerződött.

Wiley, aki sikeresen megszerezte diplomáját, több egykori diákoknak járó díjra is jelölést kapott. Azonban az áldozat, aki a Columbia Egyetemen dolgozott, aktívan fellépett ezek ellen a jelölések ellen. Az áldozat a Columbia Egyetem Alaptantervi Központjának társigazgatójaként működött, és állítása szerint, az egyetem az ő kifogásai miatt döntött úgy, hogy nem támogatja Wiley jelöléseit. 

A perben a Columbia Egyetemet hanyagsággal és gondatlan mulasztással vádolják, amiért nem védték meg diákjaikat a szexuális bántalmazóktól.  A The Post megkereste az áldozatot és a Columbia Egyetemet, hogy nyilatkozatot adjanak az ügyben.

A keresetet a New York-i Legfelsőbb Bíróságon nyújtották be. A New York állami jogszabály lehetővé teszi azoknak az állítólagos szexuális visszaélések áldozatainak, akiknek jogi igényei már elévültek, hogy egy éven belül, egészen november 24-ig polgári pert indíthassanak.

Hasonló jogszabály alapján az R&B énekesnő, Cassie Ventura is szexuális zaklatási pert indított Sean Diddy Combs ellen a múlt héten, de az ügyet azóta rendezték.

Forrás: New York Post

(Borítókép: Marcellus Wiley. Fotó: Getty Images)