Új útvonalon közlekedik az idei évben az évek óta hatalmas népszerűségnek örvendő Advent Expressz, amely kevesebb mint 5 óra alatt ér Zágrábba. Az Európa korábban legszebb karácsonyi vásárának választott horvát rendezvényre december 9-én juthatunk el ily módon.

Évek óta nagy népszerűségnek örvend az adventi időszakban Budapest és Zágráb között közlekedő Zágráb Advent Expressz. A vonat az idei évben egy új útvonalat jár be, így aki a 2023-as évben is tervez rá jegyet váltani, érdemes megjegyeznie a részleteket.

A vonat december 9-én a budapesti Keleti pályaudvarról indul reggel 6 órakor, majd Kelenföld, Székesfehérvár, Siófok, Fonyód, Balatonszentgyörgy, Nagykanizsa és Gyékényes állomások érintésével menetidő szerint 11 óra 48 perckor érkezik a zágrábi főpályaudvarra.

A vonat másodosztályú, fülkés, ülőhelyes kocsikból áll. Az ünnepi utazási élményt az étkezőkocsiban felszolgált különleges adventi menü és forralt bor biztosítja az utasok számára. Érkezéskor fantasztikus karácsonyi miliőbe csöppenhetünk: ünnepi díszbe öltöztetett utcák és terek fogadják a vonatról leszállókat.

A zágrábi karácsonyi vásár, amelyet 2016 és 2018 között három alkalommal is Európa legszebb karácsonyi rendezvényének választottak, a pályaudvartól nem messze található. A vásáron öt órát tölthetünk, ahol a kulturális események mellett hagyományos horvát kulináris élmények is várják a látogatókat. A vonat 17 óra 10 perckor indul vissza Budapestre, és este 11 óra 15 perckor fut be a Keleti pályaudvarra.

A retúrjegyek felnőtteknek 49, gyermekeknek 34 eurótól kezdődnek, és a  jegypénztárakban valamint az Elvira felületein válthatók meg. Az interneten csak forintban lehet fizetni az aktuális, MÁV- START által meghatározott árfolyamon, míg a pénztárakban eurót is elfogadnak.

(Roadster)

(Borítókép: Karácsonyi vasúti járat. Illusztráció: Getty Images)