Négy évvel ezelőtt egy világot rendített meg a hír, hogy az 1345-ben, összesen 182 évnyi munkálatot követően felépült Notre-Dame-székesegyház lángra kapott, aminek következtében a tetőszerkezet és a huszártorony rongálódott. Az épület restaurálást szinte azonnal megkezdték, ám nemcsak a székesegyház, hanem a körülötte lévő tér is megújul. Mutatjuk, milyen lesz!

Évente 2400 misének és 150 koncertnek adott otthont, valamint rendre közel 12 millió turista kereste fel: a Notre-Dame-székesegyház Párizs legelső ikonikus épülete, a francia gótikus építészet éke. Éppen ezért az egész világot megrendítette, amikor 2019. április 15-én lángok csaptak fel az 1345 óta álló székesegyházban, amelynek a teljes tetőszerkezete és a huszártorony is a tűz martalékává vált. A párizsi önkormányzathoz a tragédiát követően sorra érkeztek az adományok különböző országokból, a város pedig ígéretet tett, hogy öt éven belül helyreállítják a Notre Dame-ot. Többek között elhúzódó ólommentesítés és az időközben begyűrűző világjárvány okozta leállások miatt az ígért határidő feltételezhetően csúszni fog, ám annál szebb eredménnyel zárulnak majd a munkálatok.

Mint kiderült, nemcsak magát a székegyházat, hanem annak környékét is teljesen újjáépítik.

A feladatot nem más végzi majd, mint Bas Smets belga tájépítész, aki a Notre Dame előtti tér parkosítását és olyan megoldások kivitelezését tervezi, amelyek még inkább kihangsúlyozzák majd az építmény homlokzatát.

A tervek alapján a Notre-Dame mentén fákkal övezett hosszú árnyékos sétányokat alakítanak ki, ahol a látogatók a nagy melegben is kellemes körülmények között tekinthetik majd meg a székesegyházat. A templom előtti, jelenleg lebetonozott téren fákkal övezett füves terület lesz, mindennek köszönhetően a környezetből nemcsak a homlokzat, hanem a hatalmas üvegablakok is jobban ki fognak emelkedni.

A templom mögötti területen, ahol jelenleg bokrok és kordonok veszik körbe a székesegyházat a Szajna irányában, egy füves játszóteret építenek, ahonnan a gótikus épület támpilléreire és az üvegablakokra a korábbiaknál jobban rá lehet majd látni.

Az átalakítás egyik célja a zöld felületek növelése „mikroklímák” kialakításával a templom körül a klímaváltozás és az egyre gyakoribb kánikulák kivédésére. A látogatók hűsítésére vizes részeket is kialakítanak a parkosítás során. Az esővizet a katedrális tetejéről a templom alagsorába vezetik, ahonnan a füvesített lejtőkön a parkba párologtatják, így a felszínen tíz fokkal csökkenhet a hőmérséklet.

Elképzelésünk szerint a nagyon urbanisztikus formákat klimatikus formákká alakítjuk át.

Egész Párizs számára fontos dolgot valósítunk meg. Bebizonyítjuk, hogy a város többi része is adaptálható” – mondta a látványtervek bemutatóján Bas Smets. A Notre-Dame körül összességében 36 százalékkal fog nőni a zöldfelületek területe több mint 130 fa ültetésével, de a tervek szerint egyik sem fogja elvenni azt a kilátást, amelyet a Szajnát átszelő hidak kínálnak a templomra.

A jelenleg kihasználatlan, háromezer négyzetméteres földalatti parkolót is átalakítják, az fogadóközpontként funkcionál majd a látogatók számára, ahol csomagmegőrző, kávéház, könyvesbolt is nyílik. Innen lesz megközelíthető a Notre-Dame régészeti kriptája, és lesz egy kijárat a Szajna irányába is.

A beruházás ötven millió eurós költségeit teljes egészében a párizsi önkormányzat állja. Az átalakítás 2027-re készül el teljesen, de a parkosított részt már 2024 második felében igénybe vehetik a látogatók, ugyanakkor, amikor az előzetes ígéretek szerint befejeződik a templom épületének helyreállítása.

(MTI)

(Borítókép: Notre Dame. Fotó: Getty Images)