Több ezer forinttal többet költhetnek játékokra az infláció következtében megnövekedett árak miatt idén karácsonykor a magyar családok. Cikkünkben eláruljuk, átlagosan mekkora összegű költekezésre számíthatnak a kisgyerekes szülők a játékboltokban.

Hiánypótló felmérést készített a REGIO Játékkereskedelmi Kft., amely azt vizsgálta, hogy egy átlagos magyar család az idei ünnepi időszakban mekkora összegből tud játékokat vásárolni karácsonykor. Az eredményeik szerint átlagosan 15 ezer 500 ezer forintot költenek egy-egy játékra a magyarok az online üzletekben és 12 ezer forintot a hagyományos áruházakban. Az átlagos kosárérték így 3,5 illetve 10 százalékkal haladja meg a tavalyit – közölte a cég az MTI-vel.

A cég kutatásában résztvevő 2300 fő 35 százaléka 40-80 ezer forint közötti összeget, 20 százaléka pedig 80 ezer forintnál is többet áldoz a játékboltokban vásárolt összes ajándékra.

Már megindult a roham

A játékpiac legerősebb időszaka november közepén indult. A kutatásból kiderül, hogy résztvevők közül tízből hatan ebben a hónapban indulnak beszerző körútra, tízből ketten már októberben letudták a vásárlást, így decemberben csupán a válaszadók 10 százalékának kell ajándékot keresnie. A cég tapasztalatai szerint idén is az éves forgalom 40 százaléka fog a karácsony előtti másfél hónapban realizálódni. A karácsonyi időszakban akár négy-ötszörös forgalomnövekedéssel is lehet számolni.

A karácsonyi játékvásárlás egyik fontos jellemzője, hogy erre az ünnepre tartogatják a szülők a legnagyobb értékű ajándékokat, ráadásul a gyerekek ilyenkor akár 3-4 játékot is kaphatnak egyszerre

– mondta Gyaraki Dávid, a REGIO ügyvezető helyettese. Hozzátette: az internetes vásárlás még mindig felfelé ívelő fázisban van, idén 16 százalékkal nőtt az online tranzakciószám.

A REGIO felmérése alapján minden második 14 éven aluli gyermek több mint 3 ajándékot fog kapni idén karácsonyra, leginkább játékot, könyvet és ruhát találnak majd a csomagolópapír alatt. A legnépszerűbbek idén a kreatív-, fejlesztő- és társasjátékok, de a LEGO és más építőjátékok, valamint az autók, a kirakósok és a játékbabák is közkedvelt meglepetésnek számítanak. 

(Borítókép: Egy apa és gyermeke játszik egy játékvonattal. Illusztráció: Getty Images)