Gyakran láthatjuk a focistákat az ikonikus kék szerelésben, amelyet az 1910-es évek eleji első nemzetközi mérkőzéseik óta viselnek. De miért is választotta ezt a színt Olaszország?

Az első mérkőzésüket 1910-ben játszották Franciaország ellen, és akkor még teljesen fehér mezben léptek pályára, mivel az ország labdarúgó-szövetsége még nem döntött a hivatalos szín kiválasztásáról.

A kék szín választásának valódi okai szerint a Savoyai-ház iránti tiszteletből választották, mivel ez a királyi család volt az Olaszország 1861-ben történt egyesülésekor. A királyi család sorsáról a második világháború után egy alkotmányos népszavazás döntött, és 1946-ban az Olasz Köztársaság lett az utódja. A szavazatok 54,27 százaléka a köztársaság mellett, míg a maradék 45,73 százalék a monarchia megtartása mellett szólt. Dél-Olaszország nagy része a monarchia, míg Észak-Olaszország nagy része a köztársaság mellett állt ki.

Annak ellenére, hogy Olaszország zászlaja zöld-fehér-piros színeket használ, és nincs többé királyi családja, a kék mez továbbra is népszerű maradt. Az hivatalos árnyalatot „savoyai azúrkéknek” nevezik, és az Azzurri becenév szó szerint a „kékeket” jelenti.

Azonban Olaszország 2004-ben eltért a "savoyai azúrkék" hagyománytól. Marcelo Lippi vezetése alatt egy izlandi idegenbeli mérkőzésen Olaszország és a Puma egy tengerészkék színű szerelésben küldte pályára a játékosokat. Ezt a kék mezes változatot csak egyszer használták, és azóta nem jellemző a válogatottra, ami számos kérdést vetett fel a döntés mögött álló indítékokkal kapcsolatban.

Forrás: Sportbible

(Borítókép: Olasz labdarúgó-válogatott. Fotó: Getty Images)