A világ egyik legpörgősebb sportja egyre elterjedtebb hazánkban is.

A squash, amelyet magyarul fallabdának is szoktak hívni az egyik legjobb és legegészségesebb sportággá nőtte ki magát. Hazánkban is egyre elterjedtebb a sportág, amelyet szabadidőnkben is rengeteg helyen űzhetünk. 

A játék

A játék lényege nem túl bonyolult: a szemben levő falnak kell nekiütni a labdát a kezünkben tartott ütővel, ha lehet, akkor úgy, hogy a visszapattanóval ne tudja ugyanezt szabályosan megtenni az ellenfél. A játékosoknak felváltva kell a labdát a főfal szabályos területére ütniük, ami már magában nem olyan egyszerű feladat, mert bár a távolság nem nagy, a labda, az az „átkozott kis bogyó” igen makacs teremtés és nem pattog túlságosan. 

A squashpálya 9,7x6,4 méteres, egy mérkőzés terhelését pedig pont úgy kell elképzelni, mint egy ekkora panellakás kifestését. 

Rendkívül egészséges is

Harminc perc fallabdázásnál nincs jobb kardióedzés, a szív- és érrendszerre gyakorolt hatása is lenyűgöző: a folyamatos le-fel, oldalra futás, a kitörések, kitámasztások, ütések, a hatalmas tempó mind-mind jó hatással van a szívre, az izomerőt és az izom elasztikusságát növeli, és mindez folyamatos koncentráció mellett történik.

Összességében a fallabdának az alábbi egészségügyi előnyei vannak:

  • Kalóriát éget.
  • Javítja a keringést, növeli a szív, a tüdő és az izmok állóképességét.
  • Növeli az izmok rugalmasságát.
  • Szemmel láthatóan izmosabbak lesznek a karjai és a lábai.
  • Javítja a kéz-szem koordinációt.
  • Fokozza a szív- és érrendszeri működését, így aztán több oxigént tud a szíved az izmokba pumpálni.
  • A folyamatos koncentráció mentálisan erősebbé tesz.

A Forbes 2003-ban a világ legegészségesebb sportjának választotta, hiszen egyszerre dolgoztatja meg a lábakat, és a felsőtestet.

Ön fallabdázik?

(Borítókép: Squash. Illusztráció: Eddie Keogh/Getty)