A Manchester City futballklub sorsa most egy közelgő jogi döntéstől függ, miután a Daily Mail információi szerint a Premier League vezetősége és a klub megegyezett a tárgyalás időpontjában. A tárgyalás fő témája maga a Manchester City, amely ellen az a vád, hogy 2009 és 2018 között 115 alkalommal sértette meg a liga pénzügyi szabályait.

A klubot azzal gyanúsítják, hogy több mint egy évtizeden keresztül megsértette a Premier League pénzügyi fair play szabályait. Ez a szabályrendszer arra hivatott, hogy biztosítsa a sportág pénzügyi integritását és egyenlő versenyfeltételeket teremtsen a csapatok között.

A folyamat jelenleg a tanúk meghallgatásánál tart, amely elhúzódhat a jövő tavaszig. A tárgyalás időpontja várhatóan a következő év késő őszén lesz, ami lehetőséget ad a részletes vizsgálatokra és az alapos előkészületekre. Amennyiben minden a tervek szerint halad, az ítéletet 2025 nyarára várják.

Ez a tárgyalás több mint egy klub sorsának eldöntése; ez egy precedens lehet a futball világában. Az „évszázad tárgyalásaként” emlegetett esemény nemcsak a Manchester Cityre, hanem az egész Premier League-re és annak pénzügyi szabályzatának érvényességére is kihatással lehet.

A Daily Mail értesüléseit sem a Premier League, sem pedig a Manchester City nem kívánta kommentálni. Ez a hallgatás további spekulációkat szül a futballközösségen belül, és feszültséget kelt a rajongók, a szakértők és a média között.

Amennyiben a Manchester Cityt bűnösnek találják, a következmények súlyosak lehetnek. A klub kizárása a Premier League-ből, jelentős pénzbírságok, és a játékosok és szurkolók bizalmának megingása mind lehetséges következmények. Másrészről, ha a klubot felmentik, ez jelentős kérdéseket vet fel a liga pénzügyi szabályzatának hatékonyságával és érvényesítésével kapcsolatban.

(Borítókép: Pep Guardiola, a  Manchester City labdarúgócsapatának edzője. Fotó: Getty Images)