Egy rendkívüli esemény híre járja be a világot: egy 70 éves ugandai nő, Safina Namukwaya ikreket szült, ami újabb mérföldkő a meddőségi kezelések történetében. A BBC jelentése szerint Namukwaya IVF (in-vitro megtermékenyítés) segítségével vált terhessé, és a kampalai fővárosi kórházban hozta világra a gyerekeit.

Rendkívüli eredménnyel zárult egy mesterséges megtermékenyítési folyamat Ugandában. Egy 70 éves nő egészséges ikreket szült nemrég a kampalai fővárosi kórházban. Az intézmény az esetről közleményt adott ki, ám az nem derült ki belőle, hogy a mesterségesen megtermékenyített petesejt Namukwaya saját, fiatalabb korában lefagyasztott petesejtje volt-e, vagy donorét használták. A menopauza általában 45-55 éves kor körül következik be a nőknél, ezután jelentősen csökken a teherbe esés esélye. Az ugandai nő esete azonban bizonyítja, hogy az IVF technológia lehetővé teszi a gyermekvállalást még ebben az életkorban is.

Safina Namukwaya nem az első idősebb nő, aki gyermeket szült IVF segítségével. A jelenlegi rekordot az indiai Erramatti Mangamma tartja, aki 2019-ben, 73 éves korában szült.

Az ikrek szerdán dél körül császármetszéssel születtek meg. Namukwaya 2020-ban már szült egy kislányt, szintén IVF kezelés eredményeképpen. A családi boldogságot ugyanakkor beárnyékolja, hogy Namukwayát elhagyta a partnere, amikor megtudta, hogy terhes.

A férfiak nem szeretik, ha egyszer csak előállsz vele, hogy a vártnál több gyereket vársz. Amióta bekerültem a kórházba, egyszer sem látogatott meg

– mondta Namukwaya az ugandai Daily Monitornak. Hozzátette, azért döntött a mesterséges megtermékenyítés mellett, mert állítása szerint többen is azzal csúfolták, hogy nem volt gyereke.

(Borítókép: Safina Namukwaya. Fotó: Youtube)