A világ tele van lenyűgöző természeti csodákkal, amelyek közül több a tudomány számára is rejtély. A következőkben tíz olyan helyet és jelenséget mutatunk be, amelyek létezésére a szakértők sem találtak magyarázatot.

1. Kazahsztán – Kalacsi falu

Egy kazah faluban egy rejtélyes kór terjed, ami miatt az emberek hirtelen elalszanak, akár sétálás vagy vezetés közben is. A betegek napokra álomba szenderülnek, valamint hallucinációkról és eszméletvesztésről is rendre beszámolnak. Ezidáig több mint száz esetről lehetett hallani, de vannak olyanok, akik többször is áldozatául estek a furcsa jelenségnek. A kór nem válogat: felnőtteket és gyerekeket egyaránt érint. A kazah kormány azt javasolta a lakosoknak, hogy költözzenek el, mert lehetséges, hogy sugárfertőzéstől szenvednek. A falu közelében egy uránbánya található, a vizsgálatok során azonban kiderült, hogy a betegek vérében eddig nem találtak fertőzésre utaló jeleket.

2. Az Új-mexikói taosi zümmögés

Az Új-Mexikó állambeli Taos lakói már 1950 óta panaszkodnak egy zúgó, zümmögő, idegesítő, alacsony frekvenciájú búgásra-zúgásra-recsegésre. A fokozatosan erősödő hang meghatározhatatlan ideig tart és szinte az őrületbe kergeti az embereket. A jelenséget már évtizedek óta észlelik, ám a tudósok azóta sem találnak rá magyarázatot.

Hasonló hangot egyébként már mindannyian hallottunk, például akkor, amikor a televízióban nincs adás vagy valaki a távolban füvet nyír. Ezt az alacsony frekvenciájú zümmögést Taos egész városában hallani, de a tudósok már több, mint húsz éve sikertelenül próbálják kideríteni, hogy mi okozza. Az elmúlt évek alatt a skóciai Largsban és az angol Bristolban is észlelték a szokatlan zümmögést. A hang forrásának azonosítása mellett arra sincs magyarázat, hogy miért csak az ott élők egy része érzékeli a hangot.

3. A Namíbiai tündérkörök

A dél-afrikai Namíbia sztyeppéin különös kör alakú foltok találhatók, amelyek létrejöttének okát a tudósok sem tudják megmagyarázni. Ezek a tündérkörök, amelyek a nevüket a formájukról kapták, három és húsz méter közötti átmérőjűek. A körökön belül rejtélyes módon nem nő növényzet. A keletkezésüket illetően számos elmélet létezik: többek között a talajban élő mikroorganizmusok működése, a talaj víztartalmának változásai és a föld alatti gázok kibocsátása is felmerült, mint lehetséges okok. Egyik elmélet sem bizonyult még egyértelműen helytállónak, így a tündérkörök továbbra is megoldatlan rejtélynek számítanak.

4. Az amazóniai forró folyó

Az Amazonas dzsungelében található egy 6,4 kilométer hosszú, rendkívül forró folyó, amelynek hőmérséklete eléri a 91 Celsius-fokot. Ez a hőmérséklet szokatlanul magas a folyóvizek átlagos hőmérsékletéhez képest, a tudósok számára pedig máig rejtély, hogyan lehet a víz ennyire forró anélkül, hogy vulkanikus tevékenység lenne a közelben. A legközelebbi működő vulkán ugyanis hétszáz kilométerre található. A szakemberek úgy vélik, hogy egy törésvonal alól forró víz törhet fel, amely összekeveredik a folyóvízzel, ennek következtében pedig egy természetes geotermikus rendszer jön létre. Ennek ellenére a folyó forróságának pontos oka továbbra is kutatás tárgyát képezi, ugyanis további elméletek is léteznek a jelenség magyarázatára.

5. A hessdaleni fények

Norvégiában a Hessdalen-völgyben évtizedek óta megmagyarázhatatlan fényjelenségeket észlelnek. A nagyjából három hetente megjelenő fényeket évtizedek óta figyelik a helyiek és a tudósok, akik különböző elméleteket gyártanak, ám ezek közül eddig egyik sem bizonyult helytállónak. Az egyik teória szerint a fények megjelenéséhez a völgyben elhelyezkedő folyónak van köze, amely radioaktív és radon részecskéket bocsát ki a légkörbe. Ezek az égen szétesnek és villanásokat képeznek. Egy másik elmélet szerint azonban a fények megjelenések oka az, hogy a völgyben rengeteg a kénsav. Ahogy a víz kölcsönhatásba lép a kénnel, szikrák jelennek meg az égen. Az elméletek eddig csak elméletek maradtak, és bár a pontos okokat még nem sikerült meghatározni, a jelenség kétségtelenül látványos és gyönyörű.

6. A végtelen vihar a Catatumbo folyó felett

Venezuelában a Catatumbo folyó felett egy végtelen vihar tombol, amelynek oka ismeretlen. Ez a vihar szinte óramű pontossággal este hétkor kezdődik és tíz órán keresztül tombol. Évente 260 napig tart, és a világ legtöbb villámlását produkálja, ami éves szinten 1,2 millió, percenként 28 villámlást jelent. Egyes elméletek szerint a jelenség szorosan köthető a környező mocsarakban fellelhető uránhoz, de ebben a tudósok sem száz százalékosan biztosak. Egy másik feltevés szerint a catatumbói villámlást a környező hegyek különleges formája okozza, ott találkozik ugyanis a meleg hegyi és hideg andoki szél. A szelek egyesülnek a folyó kipárolgásával és a metánnal, ami a környező olajmezőkről származik, mindennek következtében alakulnak ki a rengeteg villámlással járó viharok. 2010-ben a vihar a szokásosnál hamarabb elvonult, ezt követően pedig úgy tűnt, hogy nem is lesz több, de hat héttel később a Catatumbo folyó felett ismét összegyűltek a viharfelhők. A jelenség azóta is tart, szinte minden este hatalmas villámok sújtanak le a folyóra.

7. A Movile-barlang

Romániában található a Movile-barlang, amely 5,5 millió éven át el volt zárva a külvilágtól. Ez a barlang a Föld egyik legelszigeteltebb helye, a tudósok szerint ugyanis a késő miocén korszakban vastag agyag- és mészkőrétegek zárták el azt. A barlangban egyedülálló élővilág fejlődött ki, amely a Földön máshol nem található meg. A barlangot 1986-ban fedezték fel, amikor munkások egy atomerőműnek kerestek helyet. A Movile-barlang légköre radikálisan eltér a Föld légkörétől, ráadásul a talaj tesztelése közben egy átjárót is sikerült felfedezni. A bejáraton leereszkedve rengeteg alagutat találtak, amelyek egy kénsavval teli helyiségbe vezettek. A barlang végül valóságos biológiai aranybányának bizonyult, de nem az emberek számára. Ahhoz, hogy valaki bemehessen az üregbe, külön engedélyre van szüksége, mert a benti körülmények életveszélyesek. A száz százalékos páratartalom mellett hatalmas a forróság, a levegő mérgező és jellemző a napfény teljes hiánya. Ennek ellenére a zord körülmények számos különleges faj számára adnak otthont. Mindeddig ötvenhárom gerinctelen fajt azonosítottak, amiből harminchét sehol máshol nem fordul elő a világon.

8. Casorzo dupla fája

Az olaszországi Piemont régióban található egy különleges cseresznyefa, amely egy eperfából nőtt ki. Ez a jelenség ritka, a parazitafák ugyanis általában kicsik, véznák és gyorsan elkorhadnak. Az olaszországi cseresznyefa ugyanakkor ellentmond ennek az állításnak, hiszen ez esetben két teljes értékű fáról van szó. Mindkettő öt méter magasra nőtt és egészséges ágakkal rendelkeznek, ami rendkívül szokatlan a parazitafák esetében. Hogy a jelenség hogyan alakulhatott ki, arra ezidáig senki sem talált magyarázatot. A cseresznye- és az eperfa bár együtt nő, külön fejlődik, ami a botanika egyik rejtélyes jelensége.

9. A Karacsáj-tó

A Szovjetunióban található Karacsáj-tó a világ egyik legveszélyesebb helye, tele radioaktív anyagokkal. Ha valaki a közelébe merészkedik, egy órán belül az életét veszti. A tó körüli terület még Csernobilnál is veszélyesebb, annál sokkal radioaktívabb. Ennek oka, hogy a tó melletti területen 1957-ben történt atomrobbanás egy huszonhárom kilométer sugarú körben.

10. Az ördög vízforralója

A mókás elnevezésű vízesés Minnesotában található és a bolygónk egyik legtitokzatosabb helyének tartják. A csodás vízfüggöny a Bruel folyóba érkezik és egy bizonyos ponton két patakká válik szét. Az egyik a felső tóba, a másik pedig ismeretlen helyre érkezik. A szakembereknek fogalma sincs arról, hol ér véget a másik patak és a vize hova kerül. Bár az áramlatok akkor is jól nyomon követhetők, ha a föld alatt haladnak, ebben az esetben még a megszínezett víz útját sem tudták lenyomozni, a patak ugyanis eltűnt.

Ezek a helyek nemcsak a természet csodái, hanem a tudomány számára is izgalmas kihívásokat jelentenek. Az ilyen rejtélyek felfedezése és megértése segíthet minket abban, hogy jobban megismerjük a Földet és annak titokzatos működését.

 (Borítókép: A dél-afrikai namíbiai sivatag. Fotó: Getty Images)