Egyre hűvösebb van hazánkban, ezért aktuális a kérdés: indulás előtt érdemes melegíteni az autót vagy sem?

A napokban országszerte kemény hidegre kell számítani a kora reggeli órákban, és ez mindig felvet egy igen fontos kérdést az autózással kapcsolatban: melegítsük-e a motort indulás előtt? Az nem vitás, hogy télen sokkal jobban esik úgy elindulni, hogy kellemes meleg uralkodik a gépjárműben és amíg mi a reggeli teendőinkkel bajlódunk, addigra a fűtés már leolvasztotta az ablakokról, tükrökről a jeget. 

A vezess.hu szakemberei most alaposan körbejárták a témát. A motor tekintetében két elképzelés van: azonnal nyugodtan lehet indítani, míg a másik szerint előbb be kell melegíteni a motort. A belső égésű motorok esetében régen valóban indokolt volt, azonban ez a mai motoroknál már nem feltétlen szükséges, ráadásul akár kárt is okozhatunk, ha túl hosszan melegítjük a motort.

A néhány perces járatással azonban kárt nem okozunk, viszont akár hasznos is lehet. 

Kevesen tudják, hogy például Ausztriában súlyos büntetés jár azért, ha valaki huzamos ideig helyben járatja a motort. Hogy miért? Mert ezzel szennyezik a környezetet és felesleges zajt keltenek az autósok. 2018-ban egy klagenfurti autós 55 eurós (20 ezer forintos) büntetést kapott, mert indulás előtt hosszan járatta a motort. Az ÖAMTC (osztrák autóklub) szerint a sofőrnek még szerencséje is volt, mert

általában 100-200 eurós büntetést szoktak kiszabni a motor hosszas járatásáért, de akár 5000 eurós (1,8 millió forint) bírság is járhatna az aktuális szabályozás szerint. 

(Borítókép: Hófedte autó. Illusztráció: Feifei Cui-Paoluzzo/Getty)