Az oxfordi professzorok minden évben úgy választják ki az év szavát, hogy az reagáljon a fiatalok szlengjeire. Idén a „rizz” kifejezésre esett a választásuk, ami Tom Hollandnak köszönhetően lett igazán ismert.

Ahogy sok más helyen, úgy Oxfordban is évről évre megszavazzák az év angol kifejezését. Idén is sok szleng versengett a megtisztelő címért és arra lehetett számítani, hogy a párkapcsolattól megriadók szerelmi viszonyára használt situationship, vagy a Taylor Swift rajongókra használt swiftie kifejezés lesz majd a befutó, de egy másik szleng lett a győztes.

Az év szava a „rizz” lett az Oxford Szótár kiadója, az Oxford University Press (OUP) szerint, és az amerikai énekesnő helyett egy másik celebhez, Tom Hollandhoz kötik annak mainstream elterjedését

– írja a Refresher.

A kifejezést az oxfordi lexikográfusok egy szűkített listáról választották ki szavazás során.

A szót nehéz lenne lefordítani, de azt a jelenséget takarja, amikor valaki olyan meggyőző személyiséggel, karizmával, vagy szöveggel rendelkezik, ami segíti a romantikus vagy szexuális célzatú ismerkedések során.

A szó maga az angol charisma szóból lett kiragadva és egy képességet jelöl, amíg a „rizz up” utal arra a cselekvésre, amikor valaki megpróbál egy másik személyt elcsábítani.

A kifejezés népszerűségét az dobta meg, hogy Tom Holland a Buzzfeednek adott interjújában ezt használta, amikor arról mesélt, hogyan jött össze barátnőjével, Zendayával.

Nekem egyáltalán nincs rizzem. Abszolút limitált vagyok rizz szempontjából

– fogalmazott azelőtt, hogy kifejtette, hogy sokáig tartó, kemény munkával tudta csak meghódítani a színésznőt.

Tavaly az oxfordiaknál a goblin mode lett az év kifejezése, amely bocsánatkérés nélküli, lusta, hanyag vagy kapzsi viselkedést jelent. Casper Grathwohl, az Oxford Languages elnöke szerint érdekes látni, hogy egy ilyen szó után egy ennyire ellentétes konnotációkkal bíró kifejezés, mint a rizz hódította meg a világot.

(Refresher)

(Borítókép: Tom Holland. Fotó: GettyImages)