Amióta országot váltottak egyre kevesebb információ jut el Magyarországra a Liu-testvérekről. A gyorskorcsolyázók most az ISU-nak (Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) adtak interjút.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang már több mint egy éve nyújtotta be országváltási kérelmüket, miután edzőjük, Csang Csing Lina a kínai válogatotthoz igazolt. Az olimpiai bajnok gyorskorcsolyázók azóta már versenyeken is részt vettek, ám hazánkba egyre kevesebb információ jut el róluk. 

A két egyaránt magyar színekben olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázóval nemrég forgatott egy kisfilmet a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség, amelyben a testvérpár – főként Shaolin – a humorosabb oldalát is megmutatta. 

Az ISU hivatalos oldalán megjelent videóhoz csatolt szöveg emlékeztet rá, hogy a kínai apától és magyar anyától született fiúk tagjai voltak annak a váltónak, amelyik Phjongcsanghban megszerezte a sportág első magyar téli olimpiai aranyérmét, illetve Shaoang az első magyar egyéni téli olimpiai aranyérmet is magáénak tudhatja. A szövetség oldalán kiemelik: a testvérpár a szakág két legnyitottabb és legszórakoztatóbb személyisége.

A beszélgetés egyik érdekes része az a kérdés, hogy mihez kezdenének, ha nem gyorskorcsolyázók lennének. Míg Shaoang válasza alapján valami sporthoz kapcsolódó dolgot csinálna, addig Shaolin jóval meghökkentőbb választ adott:

Azt hiszem modell lennék

– mondta az idősebb Liu.

A két sportoló mellesleg nemrég nyerte meg a férfiváltót a montreali világkupán a kínai válogatott színeiben. 

(Borítókép: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang. Fotó: Christian Kaspar-Bartke - Intern/Getty)