A legendás brazil világklasszis bizonyára könnyes szemmel nézné, hogy mi történik egykori szeretett klubja, a Santos környékén. A több mint 110 éves csapat a fennállása során először esett ki a brazil labdarúgó-bajnokságból.

A Santosnál minden elromlott, amire esély volt. A klub pocsékul szerepelt az idei évben, de sorsa még ennek ellenére is a saját kezében volt: az utolsó fordulóban egy győzelemmel bebiztosíthatta volna a bennmaradást. Nem elég, hogy ez nem jött össze, de két, a tabellán addig mögötte álló csapat is győzni tudott, így jött össze a meghökkentő kiesés. A városban valóságos igazi futballhívők vannak, így nem csoda, hogy a szurkolókat is felháborította a kiábrándító kiesés.

A nagy múltú együttes szurkolói nem is tudták elviselni a sosem látott szégyent. Az utolsó, vesztes meccs után randalírozásba kezdtek, és autókat gyújtogattak a kikötővárosban.

A futballtörténelem egyetlen háromszoros világbajnok, Pelé egész életében a Santosban játszott és vált a futballtörténelem egyik máig legjobbnak tartott játékosává. Pelé élete végéig a klub szurkolója maradt, sőt idén januári tragikus halála után a Santos stadionjában róhatták le kegyeletüket a rajongók. Bizonyára könnyes szemmel figyelte volna szeretett klubja haláltusáját.

A Santos egyébként számos nagyszerű labdarúgót tudhatott magáénak az évtizedek során, azonban Pelén kívül talán Neymar nevét ismerik ma is széles körben. 

A bajnokságot végül az immáron 11-szeres bajnok Palmeiras nyerte, két ponttal megelőzve a másik legendás brazil csapatot, a Botafogót. 

(Borítókép: Santos szurkolók. Fotó: Ricardo Moreira/Getty)