Ezekhez a helyekhez képest Magyarország egy trópusi paradicsom télen.

Jakutszk

Jakutszk körülbelül 280 mérföldre délre található az Északi-sarkkörtől. A -40 C fokos januári átlaghőmérsékletével pedig a Föld leghidegebb városa. Télen egészen különleges a táj – persze csak akkor, ha nem zavar valakit az akár -60 fok körüli hőmérséklet. A júliusi 19,5 C-os átlag talán sokaknak alkalmasabb időpont lehet a látogatásra. A Reuters idei videóriportjában jól látszik, hogy télen milyen zord körülmények uralkodnak: felhők és végtelen köd borítja a szibériai várost.

Ojmjak

Ismét Oroszország, és ismét Szibéria. Ojmjakon egy kelet-szibériai város, ahol télen nem meglepő a -50 Celsius-fokos hőmérséklet sem. A negatív hőmérsékleti rekordot 1924-ben állította be a természet, akkor -71,2 Celsius fokot mértek. Az élet itt tényleg nem egyszerű. Mivel az extrém hideg csőtörést okozhat, ezért a legtöbb otthonba nincs bevezetve a víz, ráadásul az autók is gyakran válnak működésképtelenné.

Norlisk

Norilsk a világ legészakibb városa több mint 100 000 lakossal. Télen a minimum a -53 C fokot is meghaladhatja. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az orosz település valaha is jelentős turisztikai célpont lesz, hiszen a bányászat a Föld egyik legszennyezettebb helyévé tette, sőt a város 2001 óta zárva is van a külföldiek elől.

(Borítókép: Jakutszk. Fotó: Westend61/Getty)