Megjelent az Európai Unió idei boldogságindexe, amin az első helyet az osztrákok kaparinthatták meg.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatala legutóbb azt vizsgálta, melyek az Európai Unió legboldogabb és legboldogtalanabb országai. A vizsgálatban a „boldogság” elsősorban azt jelenti, hogy önbevallás alapján az egyes nemzetek tagjai mit mondanak, mennyire elégedettek a saját életükkel – írta az Economx.

A felmérésből kiderült, Ausztria rendelkezik a legboldogabb lakókkal. A második helyre Lengyelország fért fel, amíg a harmadik Románia lett.

Bár előzetesen feltételezhetnénk, hogy minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb valószínűséggel lesznek boldogok az ott élők, de ez a statisztikai összefüggés nem teljesen egyértelmű, ugyanis a lista utolsó helyén végző Görögországot az európai unió egyik leggazdagabb országa, Németország követi. Németország tavaly a maximálisan adható 10 „boldogság-pontból” 7,1-et ért el, idén viszont már csak 6,5-öt, ami többek között köszönhető a német gazdaság visszaesésének és az ukrajnai háborúnak is.

A vizsgálatok megállapították, hogy az Európai Unió nyugati, illetve északi régióiban élői boldogabbak, mint a balti országok lakói, de a mediterrán országokban élők is magasabb boldogság-indexet produkáltak.

Magyarország sajnos a sereghajtók között kapott csak helyet: hátulról hatodikak lettünk, csak Horvátország, Lettország, Bulgária, Németország és Görögország végzett nálunk rosszabb helyen.

(Economx)

(Borítókép: Boldog férfi. Fotó: GettyImages)