A magyar rendező az Európai Filmakadémia elnökének és igazgatótanácsának Tiszteletbeli díját (Honorary Award) vehette át szombat este.

36. alkalommal adták át az Európai Filmdíjakat. Idén az Arena Berlinben rendezték meg a gálát, ahol ezer vendég vett részt, köztük Tarr Béla, Dobó Kata, Gryllus Dorka. Jelen volt még Borbély Alexandra is, aki az Európai Filmakadémia (EFA) hivatalos Instagram-oldalára is kikerült.

Magyar érdekeltsége is volt a díjkiosztónak, ugyanis az év legjobb animációs film díjáért volt versenyben a Műanyag égbolt, Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta alkotása, amíg Buda Flóra Anna 27 című, Cannes-ban, Annecyban és Szarajevóban is díjazott műve pedig a legjobb rövidfilm díj jelöltjei között szerepelt.

Azonban már a gála előtt garantált volt egy magyar díjazott: Tarr Béla, aki tiszteletbeli díjat kapott, amit előtte összesen öt filmes tudhatott magáénak.

Az Európai Filmakadémia ezzel a díjjal egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hangú személyiség előtt kíván külön tisztelegni, akit nemcsak kollégái tisztelnek mélyen, hanem a közönség is ünnepel világszerte

– közölte az EFA.

A filmrendező a beszédében azt javasolta a fiataloknak, hogy találják meg a saját hangjukat, hogy önmagukat tudják adni és intsenek be a filmiparnak. Ne aggódjanak, ha nincsenek megfelelő anyagi forrásaik, mert egy telefonnal, számítógéppel és az internettel tudnak alkotni és a legfontosabb az, hogy szabadok legyenek.

Tarr Béla. Nyilván sírtam. Majd jön a szép ruhás kép is, de ez sokkal szebb. Az ember, aki miatt színész lettem

– írta bejegyzésében a díjátadásról Gryllus Dorka, aki Dobó Katával együtt feltűnik Borbély Alexandra 24 óráig elérhető Instagram-történetében.

(Borítókép: Tarr Béla. Fotó: Clemens Bilan/MTI/EPA)