Sokan megkockáztatják, hogy nem cserélik le télre a nyári gumit.

Számos hátránnyal és veszéllyel járhat a nyári abroncs használata a fagyos és jeges időszakban: csökkentheti az üzemanyag felhasználás hatékonyságát, túlzottan keménnyé és merevvé válhat, fokozhatja a csúszás és kisodródás veszélyét. Ismerjen meg 3+1 okot, amiért a nyári gumi télen kerülendő!

1. Teljesítmény

A gyártók az évszakra jellemző időjárási körülményekre optimalizálják az abroncsokat. Így általánosan kijelenthető, hogy a téli abroncsok magasabb teljesítményt képesek nyújtani fagyos és havas út felületeken, mint a nyári gumik. Amennyiben sportos stílusban vezet, jelentős távolságokat tesz meg autóval télen és hirtelen fékezésre is gyakran kényszerül, mindenképpen válassza a téli abroncsot a négyévszakos gumik helyett is.

2. Csúszásveszély

A nyári gumi mintázata, kialakítása a száraz és nedves utakhoz megfelelő, de semmiképpen sem jeges, havas utakhoz igazodik. A futófelületükön jellemzően hosszanti bordák találhatók, amelyek nem tudják magukból kidobni a havat és emiatt nem tudnak megkapaszkodni a hóban, továbbá nem találhatók meg rajtuk a megfelelő árkok és lamellák sem, amelyek a latyakos, havas időben kellő vonóerőt, tapadást képesek biztosítani.

3. Költségek

Tudta, hogy a nyári gumi télen használva negatívan befolyásolja az üzemanyag felhasználás hatékonyságát? Nem csupán a guminyomás, hanem az évszaknak megfelelő gumi szett használata is segíthet a közlekedési költségek csökkentésében. 

+1 Kötelező a téli gumi?

Magyarországon nincsen jogszabályban rögzítve, hogy kötelező az évszaknak megfelelő gumikat felszereltetni az autóra, aki tehát nyárival vág neki az útnak télvíz idején, tulajdonképpen nem vét a törvények ellen, azonban bizonyosan növeli egy közlekedési baleset kockázatát.

(Borítókép: Téli és nyári gumi. Illusztráció: FotografieLink/Getty)