Harry herceg hosszú ideje szeretné elérni, hogy magánemberként is megkaphassa ugyanazt a testőrséget, mint ami korábban, a királyi család hivatalos tagjaként járt neki. Az ügy végére máig nem került pont, ám a témában nemrég előkerült a néhai II. Erzsébet királynő egy levele.

Mint arról nyáron a Velvet is beszámolt, Harry herceg több jogi csatározást is folytatott az Egyesült Királyságban, az egyiket azért, hogy rendőrségi kíséretet kapjon a feleségével, ha a szigetországba érkezik. A királyi család tagjainak járó, az adófizetők pénzéből fizetett védelem jogát még 2020-ban vették el a hercegtől, amikor a feleségével Kaliforniába költözött. Harry emiatt saját zsebből szerette volna kifizetni a rendőri kíséretet a hazalárogatásakor, ám ezt a kérését is elutasították. Ekkor kezdte meg a pereskedést, ami azóta is húzódik, ugyanis Harry herceg ügyvédei hiába kérnek folyamatosan bírósági felülvizsgálatot a brit belügyminisztérium döntése felett, azóta sem tartanak tárgyalást a témában.

„Az Egyesült Királyság központi szerepet játszik a gyermekeim örökségében, szeretném, ha ezen a helyen is annyira otthon éreznék magukat, mint az Egyesült Államokban. Ez viszont nem valósulhat meg, ha nem lehet őket biztonságban tudni, amikor az Egyesült Királyság területén tartózkodnak” – olvasható Harry herceg írásos nyilatkozatában, egy jelenleg is folyamatban lévő jogi pályázat dokumentumjaként.

Az ügyben talán sorsfordító lehet az a levél, amely a napokban került napvilágra és a néhai II. Erzsébet álláspontját tartalmazza a témában. Mint kiderült, az egykori uralkodó maga is úgy vélte, hogy az unokáját és a feleségét mindenképpen megilleti a védelem.

Mint azt Erzsébet írta, „elengedhetetlen”, hogy Harry-nek és Meghannek továbbra is „hatékony biztonsági szolgáltatást biztosítsanak”.

A néhai királynő magántitkára által írt levelet az Egyesült Királyság kabinettitkárának, Sir Mark Sedwillnek címezték még 2020-ban, a sandringhami találkozót követően, ahol a királyi család megvitatta, hogy mi legyen Harry és Meghan sorsa, miután bejelentették, hogy lemondanak a királyi tisztségről. A levelet nemrég egy rágalmazási per kapcsán a Legfelsőbb Bíróság elé terjesztették.

Biztosan meg fogja érteni, hogy Sussex hercegének és hercegnéjének biztonsága rendkívül fontos Őfelsége és családja számára

 – áll a levélben. A The Times szerint a hír azzal kapcsolatban is kérdéseket vet fel, hogy valóban megszűnt-e Harry herceg és Meghan Markle pénzügyi támogatása a királyi családtól.

(Borítókép: II. Erzsébet királynő, Meghan Markle, Harry herceg. Fotó: Getty Images)