Michael Schumacher egészségi állapotát közel 10 éve teljes hallgatás övezi. Az egykori F1-versenyző 2013. december 29-én síelés közben, az Alpokban szenvedett balesetet, amelynek részletei kapcsán nemrég egy helyi síoktató adott interjút.

Michael Schumacher egykori Formula-1-es versenyző a világ szeme láttára jutott fel a csúcsra:  az autóverseny-sorozat hétszeres világbajnokaként és a sportág egyik legeredményesebb pilótájaként nem volt párja, sőt a sportág németországi népszerűsítésében is hatalmas szerepe volt tekintve, hogy ő volt az első német Formula-1-es világbajnok. 2006-ban a legnépszerűbb versenyzőnek választották a világon.

Mindezek után az egész világot megrendítette a hír, amikor 2013. december 19-én síbalesetet szenvedett a franciaországi Méribelben. A szemtanúk feltételezései szerint két sípályát összekötő részen egy kőnek ütközött, amely felrepítette a levegőbe és egy sziklára esett.

„Két kritikus hibát követtek el az F1-es legenda, Michael Schumacher a síbalesetének napján” – emlékezett vissza nemrég az ominózus esetre egy helyi síoktató, aki annak idején maga is Schumacher segítségére sietett. A férfival egy bizonyos Jens Gideon német író és újságíró készített interjút a baleset helyszínén. Az illetőre Gideon a cikkében Andreként hivatkozott. Andre felidézte, hogy a baleset napján nem volt elég hó a síterepen, így több szikla volt a pályán, ami extrém veszélyessé tette a síelést.

Egy ilyen napon nem mész be oda. Egyértelmű volt, hogy nem volt elég hó

– fogalmazott a síoktató. A második hiba, ami véleménye szerint Schumacher későbbi, rendkívül súlyos állapotához vezetett, hogy az autóversenyző a történtek után ébernek tűnt, így azt a benyomást kelthette, hogy jobb állapotban van, mint amilyenben valójában volt. Ezért szállíthatták először a moutiers-i kórházba, ahol aztán az állapota komolyan megromlott. Elvesztette az eszméletét, és intubálták. Csak ezután szállították a nagyobb, speciálisabb kórházba Grenoble-ba.

Andre szerint, ha erről korábban döntenek, Schumacher három perccel korábban odaérhetett volna, és időben megkaphatta volna a szükséges kezelést.

Ehelyett Schumacher kómába esett, és két életmentő műtétet is elvégeztek rajta. Először a koponyájában csökkentették a nyomást, majd eltávolították a bal agyféltekében keletkezett vérömlenyt. Az operációk után mesterséges kómában tartották, végül 170 nappal a balesetet követően tért magához. A rehabilitációja ezt követően a svájci Lausanne-ban található egyetemi kórházban folytatódott. Az állapotát azóta is homály fedi, a családja ugyanis semmilyen hírt nem hagy kiszivárogni a hétszeres világbajnokról. Andre szerint Michael Schumacher összetört sisakján a balesetet követően is ott volt a kamera, amely sokak szerint rögzítette a balesetet, ám a felvételek sosem kerültek, és feltehetőleg nem is fognak nyilvánosságra kerülni.

(Bors)

(Borítókép: Michael Schumacher. Fotó: Getty Images)