Évek óta tart a viszály Harry herceg és Meghan Markle, valamint a királyi család között. A renitens herceg és hercegné már több éve elköltözött az Egyesült Államokba és felhagytak királyi kötelességeikkel. A korábban remek viszonyt ápoló Harry és Vilmos herceg kapcsolata is ráment a családi viszályra, így nem sok jóra számíthat Harry, amennyiben Vilmos a jövőben átveszi apjuktól, III. Károlytól a trónt.

A brit trónöröklési rendben jelenleg Vilmos foglalja el az első helyet, míg őt három gyermeke követi, majd Harry herceg és gyermekei állnak közvetlenül mögöttük. Minden bizonnyal bárki felismerheti, hogy Harry herceg vélhetően sosem fog a trón közelébe kerülni, míg Vilmos – a 75 éves III. Károly halála után – bármikor átveheti a trónt. 

III. Károly jelenlegi politikája a családtól elszakadt Harry és Meghan esetében leginkább a hallgatás. Az uralkodó eddig nem igazán foglalkozott a kérdéssel, és nem is nagyon nyilatkozik fia és felesége helyzetéről az udvarban. Sőt, szó eset róla, hogy a tékozló fiú és felesége akár vissza is térhetne az udvarba. Ezzel szemben Vilmosnak határozott – és egészen ellentétes – tervei vannak elhidegült testvérével kapcsolatban. 

Úgy hírlik, ha trónra kerül, akkor Vilmos minden tőle telhetőt megtesz majd annak érdekében, hogy Harry-t és Meghant még ennél is jobban távol tartsa a királyi udvartól.

Szerinte óriási hiba lenne visszafogadni Harryéket a családba. Az újdonsült walesi hercegnek az a határozott véleménye, hogy mindörökre távol kell tartani őket az udvartól.

„Vilmos határozottan azt az álláspontot képviseli, hogy a sussexieket nem szabad visszafogadni a családba, míg Károly király szerint ez a lépés megszüntetné a családot övező médiacirkuszt” – nyilatkozta egy névtelen forrás. 

(express)

(Borítókép: Harry herceg és Vilmos herceg. Fotó: Pool/Getty)