Sok a kialakult tévhit ezzel kapcsolatban, még a tapasztalt és tájékozott kutyatartók körében is. Most megismerhetik a pontos választ erre a gyakran felmerülő kérdésre, sőt azt is, hogy vajon mennyit látnak a kutyák a tévéadásból.

Vajon milyen színeket látnak a kutyák? Milyen színűnek látják a labdájukat vagy más, különböző színű tárgyakat, játékukat? A válasz röviden az, hogy a kutyák igenis nagyon jól látnak, azonban nem pontosan úgy, ahogy mi emberek.

Lássuk a meghatározó különbségeket a kutya és ember látása között!

Az egyik legalapvetőbb különbség az, hogy a kutyák dikromatikusan látnak, ami azt jelenti, hogy csak két elsődleges színből, a sárgából és kékből álló színeket érzékelik. A kutya színlátása ebből fakadóan merőben eltérő, mint egy emberé, de közel sem mondható rossznak. 

Tévéznek a kutyák?

Filmtechnikában kevésbé járatos olvasóink számára egy gyorstalpaló: a filmek úgy jönnek létre, hogy állóképek sokaságát vetítik gyors egymásutánban. Ha a vetített állóképek megjelenése között kevesebb idő telik el, mint amit szemünk képes felfogni, akkor azt folyamatosan változó képnek – filmnek – fogja megjeleníteni az agyunk.

A modern síkképernyős HD tévékben – a színektől eltekintve – szinte ugyan azt látja egy kutya, mint mi emberek. 

(Borítókép: Tévéző kutyák. Illusztráció: damedeeso/Getty)