Bár a rovarok általánosságban véve nem az emberek legkedveltebb állatcsoportja, mégis számos gyönyörű, vagy éppen ritka fajjal találkozhatunk közöttük is – akár hazánkban is. Íme a 3+1 legszebb rovar, amely Magyarországon is őshonos!

1. Havasi cincér

Viszonylagos ismeretlenség övezi ezt a rovart, hiszen ritkán találkozni vele. A havasi cincér előfordulási területe az Ibériai-félszigettől egészen a Kaukázusig tart. Közép-Európában már sok helyütt kipusztult, ám Magyarországon még rendszeresen előfordul. Hűvös eleganciájú, nemes megjelenésű bogár.: sűrű, kék vagy kékesszürke szőrzete és a szárnyfedőkön, valamint az előháton látható bársonyfekete rajzolata alapján eltéveszthetetlen. Magyarországon védett faj:

természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

2. Katicabogár

Nem akármelyik fajra gondoltunk itt, hanem az úgynevezett hétpettyes katicabogárról van szó. Sok gyermek – vagy akár felnőtt – kedvenc bogara, ami nem meglepő, hiszen számos gyermekmese szereplője. A faj neve onnan ered, hogy piros szárnyfedőit hét fekete petty díszíti. A hétpettyes katicabogár igen hasznos a mezőgazdaság számára, ugyanis mind lárvaként, mind kifejlett állapotban levél- és pajzstetvekkel táplálkozik.

Egy lárva kifejlődése során akár több mint 1000 tetvet is elfogyaszthat.

3. Fecskefarkú lepke

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Lepkevédelmi Szakosztálya 2022-ben tartott lakossági internetes szavazást, ahol megszavazták az „Év lepkéjét”. A díjat hazánk egyik legikonikusabb nappali lepkéje, a fecskefarkú pillangó nyerte. Alapszíne általában halványsárga, de lehet fehéres is, valamint a tavaszi nemzedéknek lehet egészen kénsárga is. Fekete mintázata jellegzetes, a hátulsó szárnyakon pedig kék pikkelyekből álló sávok láthatók. Ezeken a szárnyakon továbbá láthatunk egy-egy pirosas-narancsos szemre emlékeztető foltot, valamint egy-egy faroknyúlványt is, amelyek a nevét is ihlették.

+1 Nagy szentjánosbogár

A nagy szentjánosbogár alapvetően közel sem nevezhető szépnek, azonban aki látta már őket éjszaka repdesni, az tudja, hogy nem egyszerű rovarról van szó. A szentjánosbogarak potroha ugyanis képes világítani. A fény kibocsátásának két célja van: a zsákmány elejtésében és a párkeresésben is szerepet játszik. A szentjánosbogár Európában mindenütt megtalálható, de már csak kevés olyan – mésztartalmú talajú, réttel vagy erdővel borított – háborítatlan terület van, amely tökéletesen megfelel neki. 

Csendes, meleg estéken a hímek világítva röpködnek, a nőstények a fű között világítanak – a látvány magáért beszél. 

(Borítókép: Havasi cincér. Fotó: Albert Yarullin/Getty)