Csak nagyon enyhe tüneteket tapasztalva lehet betegen sportolni, de torokfájásnál, láznál felejtsük el a mozgást – minél tudatosabbak vagyunk, annál hamarabb edzhetünk újra.

Az elmondhatatlanul sok hasznos következményén túl a sportolás segít megelőzni a megfázásoka, betegségeket is, ugyanakkor az edzésben lévőket is elkapják néha a különböző kórságok. Az évszakhoz képest szokatlan, furcsa ingadozásokat mutató időjárásban nehéz megúszni a megfázást. Vajon ilyenkor is sportolhatunk, vagy érdemes inkább pihenőt tartani?

Alapvetően egyetértés van a szakemberek között abban, hogyha betegek vagyunk, akkor ne sportoljunk!

Ha a náthát nem kíséri torokfájás, rossz közérzet és főleg láz, érdemes beiktatni egy-egy sétát, de az ennél intenzívebb, megerőltetőbb mozgás káros a szervezetnek, ezért kerüljük. Még nagyobb alapvetés, hogy lázzal nem sportolunk:

a láz miatt egy hétig mindenképpen érdemes távol tartani magunkat a mozgástól.

A biológiai háttere ennek, hogy a mozgás elősegíti a vírusok terjedését a szervezetben, amelyek legrosszabb esetben a szívet is veszélyeztethetik, gyulladást okozhatnak. A legyengült immunrendszer a vírusfertőzés miatt fokozott működésbe kezd, viszont ebben az állapotban valójában nem tudja felvenni a harcot a vírusokkal. Ráadásul ha betegen sportolunk, dupla stresszhatás éri a szervezetet – alapvetően az egészséges testnek a mozgás nem jelent stresszt, de betegen igen, és a fokozott működés is terheli.

Tévhit, hogy a betegséget elégséges mozgással ki lehet izzadni, nincs olyan adat, amely ezt alátámasztaná. Ellenben a tapasztalat amellett szól, hogy ha erősebb megfázással, lázas betegséggel küzdünk, pihenjünk, maradjunk az ágyban. Ne sportoljunk akkor sem, ha fáj a torkunk, nehezünkre esik nyelni, folyik az orrunk, köhögünk.

Érdemes türelmesnek lenni, hiszen ha komolyan vesszük a betegséget, és minél többet teszünk a gyógyulásért, annál hamarabb kezdhetünk el ismét sportolni. 

(Borítókép: Kerékpározó férfi. Illusztráció: Justin Paget/Getty)