Ismerje meg, mely autószínek növelik jelentősen a baleseti esélyeket – a legújabb kutatás eredményei, amelyek minden autótulajdonost meglephetnek.

Az autó színének kiválasztása nem csupán esztétikai kérdés, hanem biztonsági szempontból is kiemelten fontos lehet. Egy friss kutatás fényt derít arra, hogy bizonyos autószínek jelentősen megnövelhetik a baleseti kockázatot. Azt gondolhatnánk elsőre, hogy a világos színű autók a legbiztonságosabbak, hiszen ezeket a járműveket hamarabb észlelik a többi közlekedő és gyalogosok is, különösen rossz időjárási körülmények vagy gyenge fényviszonyok esetén – írta meg a Blikk. 

Ezzel szemben a carVertical autóipari adatszolgáltató cég kutatása szerint egészen más sorrend alakult ki a baleseti kockázatok tekintetében. Bár a sárga autók feltűnő színük miatt jobban észrevehetők, a kutatás azt mutatja, hogy ezek a járművek mégis magasabb baleseti aránnyal rendelkeznek. A barna autók esetében ez az arány eléri az 51%-ot, míg a sárgák 50,6%-a szenvedett már kárt. A piros autók szintén magas baleseti aránnyal bírnak, 49,8%-uk érintett balesetekben.

Ez különösen figyelemre méltó a sportautók esetében, ahol a sárga és piros színek népszerűek. Ez arra utalhat, hogy a tulajdonosaik hajlamosak lehetnek a gyors és kockázatos vezetésre.

Matas Buzelis, egy neves autóipari szakértő szerint, bár nincs közvetlen kapcsolat az autó színe és a baleseti arány között, a feltűnő színeket választó sofőrök hajlamosabbak lehetnek a kockázatvállalásra.

De nem szabad elfelejteni, hogy az élénk színek nem csak a figyelemfelkeltésre jók. Ezek a színek növelhetik a biztonságot is, különösen rossz látási viszonyok között. A narancssárga autók ritkák, de a szakértők szerint ezek különösen jó választásnak bizonyulhatnak a biztonság szempontjából.

Végül a kutatás szerint a legbiztonságosabb színek a szürke (44,7%) és a fehér (44,5%). De ne feledkezzen meg arról, hogy a baleseti statisztikák számos tényezőtől függnek, így az autó színe csak egy a sok közül, ami befolyásolhatja a biztonságát az utakon.

(Borítókép: parkoló autók. Illusztráció: Getty Images)