Egy kínai autócsoda hódítja meg Európát: a BYD Dolphin villanyautó váratlanul az Autobest 2024 győztese lett!

A legújabb autós szenzáció Európában egy kínai márka, a BYD Dolphin lett, amelyet 30 európai ország 30 autós szakújságírója választott meg az Autobest 2024 díj győztesének. Ez a döntés sokak számára váratlan fordulatot jelentett, hiszen a Dolphin egy viszonylag ismeretlen autómárka.

Az Autobest történetében először fordult elő, hogy egy kínai autót választottak „Európa legjobb vételének”. A Dolphin megelőzte a Hyundai Kona, Jeep Avenger és Fiat 600 modelleket, amelyek szintén elektromos hajtáslánccal rendelkeznek.

Az elmúlt évtized egyik legkiegyensúlyozottabb Autobest versenyén a BYD 25,88%-os, a Hyundai 25,44%-os, a Jeep 24,68%-os, míg a FIAT 24,00%-os pontszámmal zárta a versenyt.

A szakújságírók különösen a BYD Dolphin kényelmét, vezethetőségét, tágas utasterét, hosszú garanciáját és elérhető árát emelték ki.

A világ 5. legnépszerűbb villanyautójaként számon tartott Dolphin nemrég mutatkozott be Európában, Magyarországon pedig 10,79 millió forintos induló áron kapható, 44,9 kWh-s akkumulátorral és 340 km-es hatótávolsággal.

A BYD Dolphin sikere nem csak a kínai autógyártás európai térhódítását jelzi, hanem azt is, hogy a villanyautók piaca egyre inkább a széles tömegek felé nyit.

Az Autobest 2024 további díjazottjai között szerepel David Richards, aki a Sportbest díjat kapta, a CATL Shenxing akkumulátor a Technobest díjat, a Lotus Hyper OS fedélzeti infotainment rendszer a Smartbest díjat, a Citroën ë-C3 az Ecobest díjat, míg a Continental (autók általi felismerést segítő kabát kerékpárosoknak, gyalogosoknak) a Safetybest 2024 díjat nyerte el. A Companybest 2024 díjat pedig a Porsche vihette haza.

(Borítókép: BYD Dolphin. Fotó: Getty Images)