Több ezeréves legenda végére tettek pontot tudósok nemrég. A skót Loch Ness vizén DNS-tesztet végeztek, hogy kimutassák, milyen élőlények élnek benne.

A Loch Ness-i szörny legendája széles körben a 20. században terjedt el, ám már évezredekkel ezelőtt az őslakosok domborművein is fellelhető egy különös lény. Később a rómaiak korában is az a szóbeszéd terjedt, hogy valamilyen vízi bestia él a tóban, míg az első írásos feljegyzés a 6. századból származik. Szent Kolumbán ír szerzetes története áll rajta, mely szerint az apát, amikor hittérítőként ellátogatott a területre, látta, hogy egy szörny próbál elkapni egy, a vízben úszó embert. Kolumbán ekkor felemelte a kezét, és Isten nevében visszaparancsolta a lényt, amely engedelmeskedett, majd eltűnt. A modern korban a '30-as években került újra elő a legenda, amikor egy kis skóciai lapban megjelent róla egy rövidhír. Azóta több mint ezer ember állította már, hogy látta a szörnyet, amelynek létezését a mai napig nem sikerült tudományosan bizonyítani.

Idén augusztus utolsó hétvégéjén egy helyi szervezet újabb kísérletet tett erre, megkezdve az elmúlt ötven év legnagyobb szörnyvadászatát. A keresés során egy forradalmian új DNS-tesztet is elvégeztek, amelynek során a vízből szerzett mintákból egy privát laboratóriumban kimutatták, hogy pontosan miféle állatok élnek a tóban.

Az eredmények szerint mindössze kétféle algafajt mutattak ki a szakemberek.

A szörnyvadászatról a jövőre megjelenő Weird Britain című dokumentumfilmben is szó lesz, a kutatást ennek az alkotásnak a készítői végezték.

A tesztek csak algát találtak, ami természetesen nagyon izgalmas hír. Hiszen felvethetjük a lehetőségét annak, hogy Nessie valójában egy algaalapú pacniszörny.

– fogalmazta meg abszurd nyilatkozatát Ken Gerhard, a film műsorvezetője.

(DailyStar)

(Borítókép: A Loch Ness-i szörny manipulált képe. Fotó: Getty Images)