Rengetegen élnek abban a hitben, hogy a carbonarát tejszínnel és sonkával készítik, sőt sokan csirkehúst várnak bele az éttermekben, mert otthon is úgy készítik. Az eredeti carbonara ugyanakkor sosem készült tejszínnel, helyette a tojás adja a krémességét. Egy londoni olasz étterem nemrég kiállt a hagyományok mellett és a vendégek szentségtörő kéréseinek való megfelelés helyett inkább levette a népszerű fogást az étlapjáról.

Nem kell Londonig mennünk, hogy találkozzunk a tejszínes carbonara jelenségével. A legtöbb magyar háztartásban, sőt vendéglőben is főzőtejszínnel készítik a máig vitatott eredetű tésztaételt, amely eredetileg tojássárgáját, guanciale érlelt olasz tokaszalonnát, pecorino sajtot, sót és feketeborsot tartalmaz, a sajton kívül pedig semmi köze másféle tejtermékekhez. Ehhez a receptúrához volt a végletekig hű a Bottega Prelibato olasz étterem az angol fővárosban: miután a vendégek többsége minden alkalommal szóvá tette a tejszín, sőt volt, aki a csirke hiányát, így a múlt héten úgy döntöttek, hogy leveszik a carbonarát az étlapról.

„Tudjuk, hogy önök közül sokan szeretik az autentikus, tojássárgájával, pecorino sajttal, guancialével és feketeborssal készülő carbonaránkat. Büszkék vagyunk a receptúránkra, amely a hagyományos római stílust követi, tejszín és egyéb hozzávalók nélkül. Ugyanakkor azt is megértjük, hogy a klasszikus fogás tekintetében nem mindenkinek hasonló az ízlése. Néhányan közületek azt kérték, adjunk hozzá tejszínt, gombát, csirkét, vagy más alapanyagokat. Mások azt mondták, túl sós volt, vagy nem elég krémes. Hogy jó döntés volt-e levenni az étlapról? Nem tudjuk. Elmondhatják kommentben. Egy dolgot biztosra tudunk: hogy bár tiszteletben tartjuk az önök preferenciáit, nem vagyunk hajlandók kompromisszumot kötni a saját minőségi és autentikus fogásaink receptúráit illetően. Reméljük, megértik a döntésünket. Mi továbbra is nagyra értékeljük a támogatásukat és a hűségüket. Az étlapon továbbra is rengeteg másik, ínycsiklandó étel közül választhatnak és ígérjük, a jövőben is keressük azokat az újításokat, amelyekkel meglephetjük és megörvendeztethetjük önöket” – írta az étterem egy, az Instagram-oldalán közzétett bejegyzésében.

A bejegyzést több százan kedvelték és számos komment is érkezett. Az olasz konyha igazi szerelmesei és értői megtapsolták az éttermet a bátor tett miatt, de olyan is akadt, aki arra buzdította a vezetőket, hogy tegyék vissza a fogást az étlapra és ne törődjenek a hozzá nem értők negatív értékeléseivel. Mások utóbbiakat kezdték szidni és azzal példálóztak, hogy valószínűleg ők is vérig sértődnének, ha valaki az angol fish and chipset akarná lelocsolni tejszínes szósszal vagy megszórni szalonnával.

(Borítókép: Spaghetti Carbonara. Fotó: Getty Images)