A televízió nem csak szórakoztat: néha igazi bűnügyi rejtélyek megoldásában is kulcsszerepet játszik. Cikkünkben bemutatjuk a legizgalmasabb eseteket.

Mohamed Abdi Hassan: a kalóz, aki filmcsillag akart lenni

Mohamed Abdi Hassan, akit széles körben a szomáliai kalózként ismertek és aki állítólagos kalózkodásával több millió dollárt keresett, Belgiumba utazott, hogy találkozzon azokkal, akik állítása szerint dokumentumfilmet készítenek róla. A találkozó azonban csapda volt, és amint belépett az országba, a belga hatóságok letartóztatták őt. Húsz év börtönre ítélték, miután beismerte a tengeri kalózkodásával és egy belga hajó eltérítésével kapcsolatos bűncselekményeit.

Ian Huntley: az iskolagondnok, aki a kamerák előtt lepleződött le

Ian Huntley, aki Soham kisvárosában élt, azt állította, hogy ő volt az utolsó, aki látta a lakhelyéről 2002-ben eltűnt 10 éves kislányokat, Jessica Chapman-t és Holly Wells-t. A televízióban adott interjúi során elhangzott ellentmondások és a nyugtalan viselkedése alapján a rendőrség letartóztatta. Végül életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután kiderült, hogy ő ölte meg a lányokat.

Mick Philpott, aki a tűzzel játszott

Mick Philpott többgyerekes brit apa állítólag megpróbálta meggyilkolni hat gyermekét egy szándékosan okozott tűzben. A sajtótájékoztató során mutatott furcsa magatartása miatt, illetve a tűzeset körülményeinek feltárása után vált gyanúsítottá. Végül a televízióban nyilvánosan mutatott viselkedése alapján tartóztatták le, majd a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján gyilkosságért elítélték.

Juan Catalan: az ártatlan férfi, akit egy TV műsor mentett meg

Juan Catalan Los Angeles-i férfi, akit tévesen gyilkossággal vádoltak, egy hihetetlen fordulattal bizonyította az ártatlanságát. Véletlenül pont akkor szerepelt a Fékezd meg a lelkesedésed című sorozat egyik epizódjának forgatásán, ami bizonyította, hogy nem lehetett a gyilkosság helyszínén, így végül felmentették.

Stephen McDaniel: a gyilkos, aki egy interjú alatt összeomlott

Stephen McDaniel joghallgató volt, aki a szomszédját, Lauren Giddingst ölte meg. Egy élő televíziós interjú során szembesült a hírrel, hogy a rendőrség megtalálta a nő holttestét. Az interjúban mutatott reakciója – a meglepetéstől és zavarodottságtól rajta eluralkodó pánik – alapján vált a nyomozás elsődleges gyanúsítottjává. Végül első fokú gyilkosságért ítélték el.

Sef Gonzales: a családirtó, akit a kamera előtti színjátéka buktatott le


Sef Gonzales 21 éves ausztrál fiatalember a szüleit és nővérét ölte meg, majd a médiában és a bíróság előtt mutatott színjátéka miatt vált gyanúsítottá. A rendőrség és a nyilvánosság előtt mutatott érzelemmentes és számító magatartása, valamint a gyászrituálék során tanúsított furcsa viselkedése vezetett a letartóztatásához és elítéléséhez.

Lui Hao: gyilkos egy társkereső műsorban


Lui Hao, a Happy League kínai társkereső műsor egyik résztvevője, valójában egy régóta keresett, Wu Gang néven ismert gyilkos volt. Egy éles szemű néző felismerte őt a műsorban és értesítette a rendőrséget. Wu Gang így került végül a rendőrök kezére egy televíziós műsornak köszönhetően.

„Gangland” bandatagjai, akik önmagukat buktatták le a hírnévért


A Gangland: Turf Wars dokumentumfilm-sorozat a brit utcai bandák életét mutatta be. A sorozatban szereplő bandatagok a saját magukról készített felvételeiken mutatták meg a tiltott fegyvereiket és illegális tevékenységeiket, ami a rendőrség számára nyilvánvaló bizonyítékot szolgáltatott, és több letartóztatáshoz vezetett.

The Great Big Giveaway Show, a hamis játékshow

Az angliai Hampshire rendőrsége egy kreatív módszerrel állított csapdát: létrehoztak egy hamis tévéműsort, a The Great Big Giveaway Show-t, hogy becsalogassák azokat, akik a behívások vagy figyelmeztetések ellenére nem jelentek meg a bíróságon vagy nem fizették be a bírságaikat. A műsorba hívottakat a helyszínen letartóztatták.

„Come Dine with Me” és a bolti tolvaj

Az Come Dine with Me című brit vacsoraparti műsorban egy résztvevőt, Sophie Hunter-Brown általános iskolai tanárt egy élelmiszerbolt alkalmazottja ismerte fel, aki végül feljelentette a nőt bolti lopásért. A hatóságok sikeresen letartóztatták Hunter-Brownt.

Ezek a példák bemutatják, hogy a televízió néha sokkal többet tud nyújtani a szórakoztatásnál: eszköz lehet a bűnüldözésben és az igazságszolgáltatásban is, felfedve olyan igazságokat, amelyek másképp talán soha nem kerülnének napvilágra.

(Borítókép: Tévéműsort néző család. Illusztráció: Getty Images)