Váratlan fordulat az európai futballban: az Európai Unió bíróságának döntése miatt veszélyben a Bajnokok Ligája jövője.

Az Európai Unió bírósága olyan döntést hozott, ami alapvetően megváltoztathatja a kontinens futballjának szerkezetét. A bíróság kimondta, hogy a FIFA és az UEFA korábbi intézkedései, amelyek megakadályozták az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását, ellentétesek az uniós joggal.

A bíróság csütörtöki határozata szerint a FIFA és az UEFA nem akadályozhatja meg a konkurens bajnokságok létrehozását, sem büntetheti meg az ezekben részt vevő klubokat és játékosokat. Ez a döntés komoly kérdéseket vet fel a Bajnokok Ligája jövőjével kapcsolatban, amely eddig az európai klubfutball legfőbb színtere volt.

Az Európai Szuperliga ötlete 2021-ben került először napvilágra, amikor több nagy európai klub - köztük a Real Madrid, a FC Barcelona és a Juventus - kezdeményezte az új sorozatot. A terv ellen azonban heves ellenállás támadt, többek között az UEFA és a FIFA részéről, valamint a futballvilág más befolyásos szereplői és politikai vezetők is kifejezték ellenvéleményüket.

A tizenkét alapító klub közül kilenc visszalépett a tervtől a nyomás hatására, azonban a Real Madrid, Barcelona és Juventus kitartott az ESL mellett. Az UEFA 2021 májusában fegyelmi eljárást indított ezek ellen a klubok ellen, miközben békét kötött a többivel.

Florentino Pérez, a Real Madrid jelenlegi elnöke és az ESL projekt korábbi vezetője szerint a 12 alapító klubot továbbra is szerződések kötik az ESL-hez, ami előrevetíti, hogy a jövőben még számos vita és jogi harc várható ebben a kérdésben.

(Borítókép: Bajnokok Ligája trófeája. Fotó: Getty Images)