Voltak, akik azt gondolták, hogy bármit el lehet adni, amire rátesznek egy Star Wars logót. Azonban tévedtek és egy karácsonyi muscal már sok volt a rajongóknak, ráadásul a színészek élete is veszélybe került a forgatás alatt.

Ha arról készítenénk listát, hogy mely karácsonyi filmeket nem érdemes megnézni az ünnepek alatt, akkor azon biztosan helyet kapna a Star Wars karácsonyi különkiadása, ami az elmúlt évtizedek egyik legfurcsább produkciója volt.

Az 1978-ban (mindössze 1 évvel az első Star Wars, az Új remény után) kiadott, Chewbacca családjáról szóló The Star Wars Holiday Special című alkotás egyértelműen a Star Wars-univerzum legfurcsább és legrosszabbul sikerült darabja, ráadásul az IMDB listája alapján, ez lett a valaha készített harmadik legrosszabb karácsonyi film. Csak az 1972-es Santa and the Ice Cream Bunny, valamint az abszolút csúcstartó, a 2014-es Saving Christmas sikerült még ennél a filmnél is rosszabbra.

2018-ban a Star Wars Holiday Specialt rendező Steve Binder is elismerte, hogy voltak problémák a produkcióval. Jelentős nehézséget okozott az, hogy a film szövegének nagy részét wookie nyelven íródott.

Amikor megláttam a forgatókönyvet, és láttam az első 10 percet a Chewbacca családdal azt mondtam: Ohh…bajban leszünk

– fogalmazott a rendező, aki elárulta, hogy a kitalált nyelven írt szövegkönyvnél akadtak sokkal nagyobb problémáik is, ugyanis a wookie-jelmezekben a színészek túlzás nélkül megsültek és alig kaptak levegőt.

Azt hiszem, minden órában legalább 10-15 percre le kellett állnunk, hogy oxigént kapjanak.

A színésznő, aki a Chewbacca család kisemberét alakította, körülbelül hatvan kilóval jött be, azt hiszem, körülbelül negyven kilóval távozott, tudd, a jelmezek és a hőség miatt” – emlékezett vissza a direktor.

A filmben feltűntek az eredeti szériából jól ismert, híres színészek is. Leia hercegnőt a különleges részben is Carrie Fischer alakította, akár csak az eredeti filmekben, míg Luke Skywalkert is Mark Hamill formálta meg, sőt Harrison Fordot is rávették, hogy szerepeljen az alkotásban. Igaz, utóbbi színész kijelentette, hogy ezt a filmet szégyelli legjobban egész karrierjében, de a Star Wars megálmodója, George Lucas sincs elragadtatva a különleges kiadástól, aki a film forgatása után megfogadta, hogy többé nem adja oda gondolkodás nélkül a Star Wars-lincenceket senkinek.

Ha lenne elég időm és kalapácsom, szétzúznám a Holiday Special minden létező példányát

– nyilatkozta a rendező és nem is lenne annyira nehéz teljesíteni a vágyát, hiszen soha nem jelent meg hivatalosan a Holiday Special, igaz a YouTube-on megtalálható.

(Borítókép: Darth Vader a mikulás szánján. Fotó: GettyImages)